Almere versus Lelystad

Ik woon al vanaf 1979 in Almere, ik was 7 jaar toen mijn ouders, mijn broer en ik gingen verhuizen van Deventer naar Almere. Almere telde toen 2000 inwoners, en ons huis stond in een zandvlakte. We keken op de snelweg en zagen de lichtmast. De lichtmast werd ons herkenningspunt. Als wij van Apeldoorn, Olst of Deventer kwamen, dan deden we altijd een spelletje wie als eerste de lichtmast zag. En dan zongen we: ik zie de lichtmast, ik zie de lichtmast. (op oranje boven).

Het was best wennen in het begin. Van een hele stad naar een, ja hoe zal ik het netjes noemen, zandhoop met wat noodwinkeltjes. We wilden heel dikwijls wel weer terug naar Deventer of Apeldoorn. Maar ja mijn vader werkte in Amsterdam, en de afstand was te veel.

Almere is ondertussen uitgegroeid tot een grote stad met bijna 200.000 inwoners. En een mooi winkelcentrum. Almere is ingedeeld in 4 kernen, Almere Poort (de nieuwste kern) Almere Buiten, Almere Stad, en de oudste kern Almere Haven.

Almere-Haven is echt een dorp gebleven, met een leuke haven, gezellige restaurantjes en winkeltjes.

studiojoost.nu foto
Station Almere Centrum

Almere-Stad is echt een stad, met mooie winkels, en het winkelcentrum ziet er mooi en verzorgd uit. Ook de oude winkels in stad hebben een mooie opknapbeurt gehad, en zien er gelikt uit. Je vindt er alles wat je nodig hebt.

Almere-Buiten, is wat groter dan Haven maar kleiner dan Stad, maar heeft ook leuke winkels en ook daar ziet het centrum er netjes uit.

Over Almere-Poort kan ik niet zoveel zeggen, daar ben ik eigenlijk nog niet geweest.

Hier lees je een verslag over Almere van mijn vriendin Morgaine, over Almere, en echt Almere is the place to be!

Waarom ik dit jullie allemaal vertel komt, omdat ik gisteren, met het onzalige idee kwam om eens te gaan winkelen in Lelystad. Ik kom wel vaker in Lelystad, maar rij dan linea recta door naar Batavia Stad, wat er in tegenstelling tot het winkelcentrum van Lelystad, er wel mooi en verzorgd uit ziet. Oké, de tip van de sluier is opgelicht. Wat een droevenis is het daar in ,laat ik het maar benoemen, Lelijkstad. Er hangt geen sfeer, de winkels zijn betonnen blokken, waar totaal geen eenheid in zit, en het staat kop over kont door elkaar. Ik ben een vrij makkelijk persoon, en vind snel iets goed, maar hier in Lelijkstad aka Lelystad, werd ik toch lichtelijk depressief. Ik had een kaartje gekocht voor anderhalf uur, ik dacht zelf dat dat nogal kort was. Na een half uur keken Joost en ik elkaar aan en zeiden: we gaan!! Uit pure wanhoop zijn we maar naar Harderwijk gegaan, waar het wel fijn toeven is met zijn mooie winkeltjes, lekkere sfeer, en de heerlijke boulevard. Helaas is ook daar heel wat neer gehaald, maar echt alles beter dan Lelystad.

En toch, toch wordt Almere altijd genoemd als lelijke stad, waar geen sfeer in zit. Ooit heeft een programmamaker een filmpje over Almere gemaakt, dat er niets te beleven viel. En sindsdien is het heel populair om Almere af te kraken. Zelfs mensen die in Almere wonen, klagen over Almere. Ik heb dan ook zoiets ga lekker terug naar Amsterdam, of het gooi als het je niet bevalt. Maar dat kunnen ze dan weer niet betalen. Ik ken zat plekken in Amsterdam wat echt niet duur kan zijn, maar daar willen ze dan niet wonen.

Ik heb niets te klagen over Almere, ik woon in een heerlijk huis, in een mooie buurt, de oostvaardersplassen ligt zowat in mijn achtertuin, ik heb fijne buren, en ik ben graag in de stad van Almere. Ik zou zeggen durf de uitdaging aan, ga eens winkelen in Almere, fiets eens door Almere, en ga daarna door naar Lelystad.

Fotos uit het archief van Studiojoost.nu

14 gedachten over “Almere versus Lelystad

 1. Whahahahaha ach ja, als ik hier weg zou kunnen, dan zou ik dat doen, maar goed, in huur en sociaal is dat best lastig, ik zou dan richting mijn ouders willen gaan, Amersfoort en dat is ook weer mooier en leuker vind ik dan Harderwijk, groter ook, history en ga zo maar door 😀

  maar, Almere heeft het wel, wel is het zo Natas… wat je achtertuin is, is makkelijk te doen, maar die Oostvadersplassen is voor mij al onbereikbaar ook al woon ik ook in Almere, het is ook de stad der auto’s als je ergens heen wilt vaak qua natuur 😉

  Maar Lelystad, inderdaad, wij gingen er heel vroeger nog weleens heen, maar dan naar de markt zo nu en dan, toch gingen we liever dan weer richting Hilversum in die tijd ook dan in Lelystad rond te lopen… dat is echt erg ja, en zo te lezen nog niets veranderd.

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Harderwijk heeft natuurlijk wel hele gezellige mensen in de stad en in de winkels. Mocht je dat niet zo ervaren, moet je het maar even doorgeven.. want ik loopt er meteen heen om ze daar even aan te spreken.
  Ik kom af en toe weleens in Almere, maar ik zou niet eens weten waar dat precies is.. ff opzoeken. hoe heet die wijk… wacht nou ff.. geduld nou.. Ik denk buiten….

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 3. Zelf kende ik Almere al een beetje door Morgaine die er zo nu en dan een log aan wijdde. Maar deze post is lekker meegenomen, zo zie ik deze blijkbaar mooie stad ook eens door jouw ogen met deze mooie foto’s!
  Misschien kende je dit al:

  Wij doen Almere
  van Gooise Kant tot Buitenvaart
  Zo mooi als uiterwaard in maart
  geen uitzicht tipt aan
  de lange busbaan bij het spoor
  daar rijdt de bus al voor
  de halte bij ’t Oor
  En weer door
  Wie leeft zo glansrijk
  als in de Danswijk rij aan rij?
  Een Nissan Sunny glijdt voorbij
  De Flevopolder als paradijs
  op onze verlovingsreis
  Maakt van Almere
  Voor ons een klein Parijs

  Het Blankers Koen Park
  Met verse roomkwark in je sas
  of bij de Noorderplas in’ t gras
  Almere haven
  jij zo verslavend vaste stek
  voor elke lekkerbek
  met trek de juiste plek:
  Happy Snack
  De kop vol kolder
  Op naar Zeewolde en terug
  tijd bij de de Stichtse brug gaat vlug

  De Flevopolder als paradijs
  op onze verlovingsreis
  Maakt van Almere
  Voor ons een klein Parijs
  © Jan Rot

  Fijn weekend meid!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ha, blij dat je het niet kende, zo heb je je mooie stad in muziek en woorden vereeuwigd gezien.
    En wat je droom betreft ooit nog eens een filmster te worden, dit:

    als ik een film zie dan begin ik te dromen
    ik zie mezelf al op dat zilveren doek
    wie zal er komen naar mijn avonturen op zoek

    Jongens verslingerd aan die stoere verhalen
    wie ik als gloednieuwe actrice beleef
    meisjes die stralen als de held mij een zoen geeft

    ik ben opeens een mega grote ster
    sta nummer 1 in de top 10
    en de fans komen van mijlen ver
    iedereen wil mij zien

    want ik heb een chauffeur
    en een limosine
    kijk maar in elk magazine
    ik sta erop met mijn kop
    plots gaat iedere deur zomaar voor me open
    ik op de rode loper
    ik sta gewoon aan de top
    Alle jongens gaan ooooooh
    wat is ze moooooooi
    alle meisjes gaan ooooooh
    wat is ze mooi
    op een dag stap ik in dat doek en word ik zo (…)
    © K3

    *wink, big smile*

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik was ooit een topper in Aardrijkskunde en ik wist alle plekken in Nederland aan te wijzen op de kaart. Toch vertel je mij iets nieuws hier want ik wist echt niet dat Almere zo lang bestaat.

  Als ik aan Almere denk dan denk ik aan Ali B, nieuwbouw, de ik wil weg uit Amsterdam dus ga ik maar naar Almere mensen en natuurlijk Morgaine 😉

  Ik ben nooit echt in het centrum geweest dus ik kan er niet over oordelen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat Nederland betreft ken ik alleen maar Maastricht omdat het niet ver van onze stad is (in België dus).
  Almere is wel heel snel gegroeid van bijna niets naar 200000
  De foto’s die je laat zien lijken me alvast heel sfeervol en mooi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s