Lieve Oma

Vorige week was u jarig, u zou 103 jaar geworden zijn als u 18 jaar geleden de pijp niet aan Maarten had gegeven.

Ik heb een foto geplaatst, als eerbetoon, aan u. Uw dochter is nog naar uw graf geweest. Ik zeg dan altijd tegen haar: doe je haar de groeten?

 

oma, dochter en kleindochter
 
Ik moet vaak aan u denken. U was als oma niet echt een oma, niet een oma waarbij ik op schoot klom, of waar ik gezellig snoepjes uit de pot pakte. Sterker nog, ik weet nog dat u in uw kast altijd Prive’s had liggen, en dat ik die graag wilde lezen, maar dat ik dat niet dorst te vragen. Waarschijnlijk had dat heus gemogen, maar ja ik was nogal een verlegen kind.

U paste weleens op ons, als mijn ouders, op vakantie gingen, of uit gingen, en dan was u echt een gezellige oma, u bakte pannekoeken, u maakte griesmeelpudding, vruchten voor mijn broer, amandeltjes voor mij. En dan ’s avonds dronken we een lekkere kop warme chocolademelk, die u nog in het pannetje klopte, met een lekkere klodder slagroom. U hield van schoon en netjes, uw huis zag er uit als de toonzaal van Paleis het loo, alles blonk, en glom je tegemoet. En ook bij ons thuis, wist u van wanten, altijd bezig met opruimen en schoonmaken. We mochten niet eens beneden op de wc zitten, want die had u net schoongemaakt, ga maar naar boven zei u dan.

Maar u had ook humor, dat zag ik pas toen ik wat ouder werd, niet van die dertien in een dozijn humor, nee scherpe humor, en dan moesten we ook wel weer erg lachen.

Ik denk vaak aan u, zeker nu ik ouder ben. U heeft 6 kinderen gekregen, en u ging scheiden van mijn opa toen u zwanger was van u zesde kind, in een tijd dat scheiden een schande betekende, maar u deed het, u zette door. En u ging voor uw 6 kinderen, u verzorgde ze met hart en ziel. En natuurlijk liet u weleens steken vallen, u was immers alleen, met wie kon u even overleggen als er iets was, met niemand, u moest gelijk beslissen. Maar u heeft uw kinderen met veel warmte, gezelligheid en liefde opgevoed.

U was vaak ziek, u bent vaak geopereerd, en ja natuurlijk vond ik het stom dat u zo vaak jammerde dat u zich niet zo lekker voelde, maar als u dan weer bij ons was, dan fleurde u weer helemaal op.

Ik weet nog dat u bij ons was terwijl u zo ziek was, ik hoorde in uw kamer, gesnik. Ik liep naar uw kamer, en zag u daar liggen, ik voel me niet lekker, snikte u. Ik heb de halve nacht bij u gezeten, uw hand vastgehouden.

De dag dat u doodging, was voor mij een dag van inzicht. Het leven dat ik toen leidde, echt oma, het leek zo op dat van u. Ik nam een besluit, ik ging weer terug naar mijn ouders, die mij met liefde en warmte weer opvingen.

Lieve Oma, u was dan niet echt een oma type, en u heeft mij niet bewust levenslessen gegeven, maar door uw handelen, en om uiteindelijk voor uw zelf en uw kinderen te kiezen, heeft u mij de grootste levensles gegeven die u zich maar kunt voorstellen. Bedankt Oma, dat u zo’n sterke vrouw was!!

Advertentie

25 gedachten over “Lieve Oma

 1. Wat een mooie blog 🙂
  Ik heb alleen goeie herinneringen aan de oma langs mama’s kant, die stierf van verdriet toen haar dochter stierf. Mijn oma langs papa’ s kant was een koud, berekend mens 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. En ik kan zo goed begrijpen dat ze stierf van verdriet. Een kind moeten missen dat is toch iets onmenselijks. Jammer dat de oma van je papa weer anders was. Mijn oma van papa’s kant kan ik niet heel goed herinneren ik was 5 jaar toen ze stierf maar herinner me wel dat ze altijd van die lange vingers koekjes had en dat ik op haar schoot zat en ze altijd hop hop paardje deed.

   Like

 2. Ik heb wat dat betreft twee of eigenlijk 3 geweldige oma’s gehad zelfs, mijn overgrootmoeder was er ook nog tot mijn 13de jaar ongeveer. En bij alle drie mocht ik alles, kon alles en ga zo maar door. Of alles kon, ook weleens nee, maar later ging het wel, werd ik juist verrast.

  Jouw oma, was sterk en is gevormd door het leven wat zij koos, dat is nogal wat, 6 kinderen alleen op te moeten voeden. Een heel mooi eerbetoon lieverd.

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Schitterend.. oma’s zijn wel oma’s maar niet zoals oma’s altijd horen te zijn. Maar oma’s horen wel altijd sterke vrouwen te zijn. En humor hebben. Mijn oma had zo’n humor.. ik kon er zo om lachen. Mijn oma zou nu 105 zijn.. en ze had niets met maarten.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 4. Goede morgen Natasja, hopelijk wordt het niet het begin van een droevige, maar van een mooie, zonnig dag voor jou.
  Bedankt dat jij als één van de weinigen ook iets van de foto zei, en goh, ik vier dat feest ook niet hoor, vind het gewoon leuk om er een log over te plegen.
  Nog één ding: je laat het ons toch weten hé wanneer je verjaart? Zodat we je eens extra kunnen knuffelen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s