Insomnia

Ik slaap slecht, ik weet eigenlijk niet eens wanneer het begonnen is. Is het na de zwangerschappen of was het daarvoor ook al. Als ik diep in mijn geheugen duik, had ik het in de pubertijd (17 jaar puber toch?) ook al.Dan werd ik midden in de nacht wakker, en kon ik niet slapen. Ik was vaak bang, bang voor inbrekers, die mij mee zouden nemen, of mij wat aan zouden doen. Later toen ik ging samenwonen had ik minder last van slapeloosheid, sterker nog, ik lag dikwijls al in de vooravond op de bank te slapen.

De laatste jaren is mijn slapeloosheid niet minder geworden eerder meer. Een paar weken in de maand slaap ik de hele nacht door, maar er zijn ook weken dat ik al om 2:00 uur wakker word en dan vervolgens de slaap niet meer kan vatten. Wat ik ook probeer. Linkerzij, rechterzij, rug, buik, (gelukkig kan ik alle kanten gebruiken ;-)) Dat was vorig jaar wel anders, toen kon ik eigenlijk niet op mijn rug, niet op mijn buik en niet op mijn rechterzij liggen. Maar dat verhaal komt ook nog wel ;-), Klaas Vaak komt niet langs met zijn zandmannetjes om zand in mijn ogen te strooien.

Brak sta ik dan ’s ochtends op, en op de automatische piloot verzorg ik het ontbijt, de tien uurtjes voor de kinderen, het lunchpakket voor mijn oudste en mijn vriend, zorg dat ze keurig gewassen en gestreken, de deur uitgaan, met de juiste spullen bij zich en dan ben ik zelf aan de beurt.

Ik weet ’s nachts piekeren heeft geen zin en toch doe ik het, ik kan mezelf druk maken met de gedachte dat de een dit zegt en vervolgens het ander doet. Ik weet dat ik het niet kan veranderen, en zeker niet midden in de nacht, maar vertel het mijn brein maar.

Zo stapte ik dus vorige week naar de dokter. Ik wilde een slaappil, ja op een gegeven moment functioneer je gewoon niet goed als je zo slecht slaapt. De dokter was er wel wat op tegen maar vooruit, ik kreeg een receptje mee. Hij vertelde mij er nog wel bij dat het slaapmiddel niet meer vergoedt werd. Ik haalde mijn schouders op en dacht: ach wat wordt er nou nog wel vergoedt dan tegenwoordig? Vroeger betaalde ik 39,00 gulden aan het ziekenfonds en via je baas ging er nog een bijdrage af. Maar daar zat dan ook alles bij inbegrepen, onbeperkt fysio, Röntgenfoto, bezoek aan de tandarts, boren, beugel, noem het op. Nu betaal ik zo’n 175,00 euro dat is omgerekend zo’n 385,00 gulden plus nog een eigen risico van 350,00. En dan heb ik wel het meest uitgebreide pakket, en dan nog moet ik een eigenbijdrage betalen voor de beugel van mijn oudste, en voor fysio en tandarts. Maar ach, het is zo, ik kan mij er druk over maken, gelukkig kunnen we nog naar de dokter, en hoeven we daar als gezin niet op te bezuinigen, zoals bij sommigen gezinnen echt wel is.

Ik ging met het receptje naar de apotheek, en de apothekersassistente, vertelde mij ook dat de slaappillen niet vergoedt worden. Ik vertelde dat ik ermee bekend was. Ze haalde het doosje met de slaappillen, en vroeg mij of ik er een gebruiksaanwijzing bij wilden. Ik zat met mijn gedachte bij mijn tas waar ik mijn portemonnee aan het zoeken was, en mompelde, ja dat is goed. Ik rekende af 13,46 voor een doosje met 7 slaappillen en een gebruiksaanwijzing. Ik liep naar buiten en bedacht mij opeens dat het best wel veel geld is. Ik keek op de bon en zag dat ik voor de geprinte gebruiksaanwijzing iets van 5 of 6 euro ex btw moest betalen. Ik was woest. Ik liep naar binnen, want ik dacht ik geef het gewoon terug, ik hoef niet eens een gebruiksaanwijzing, maar ik dacht laat ook maar en ben weer naar buiten gelopen. Boos stapte ik op mijn fiets. 5-6 euro voor een geprint velletje papier, dat is toch je reinste afzetterij. Eigenlijk hadden ze bij de apotheek moeten vertellen hoeveel de gebruiksaanwijzing extra kost. En geloof me het kan echt minder hoor.

Dan gaan die vertegenwoordigers van pillen maar niet op conferentie in het buitenland, tegenwoordig is dat met de huidige apparatuur die we tot onze beschikking hebben niet eens meer nodig. Je maakt een conference call aan en klaar! Dat scheelt alvast heel veel geld, in plaats dat ze op het strand met zijn allen uit de hele wereld zitten te vergaderen.

37 reacties op ‘Insomnia

 1. Manman. Wat een geld toch. Heb je een dure zorgverzekering, mag je nog je portemonnee trekken. Heb je al wel eens bijgehouden of er een bepaald ritme zit in je slaapgedrag?

  Geliked door 1 persoon

   1. Oke. Ja dat is een bekend iets met de volle maan. Heb je er ook hoofdpijn bij rond die dagen of valt dat mee? En doe je bepaalde dingen voordat je gaat slapen of maakt het echt niets uit wat je doet? (Als je geen antwoord hierop wilt geven, is het ook oke hoor. Ik herken het verhaal van een aantal vrouwen in mijn omgeving 🙂 )

    Geliked door 1 persoon

   2. Heb je het al eens omgegooid, dat ritme? Geen chocomel maar water, geen tv maar een wandeling of een boek? En dat even volhouden? Ik slaap stukken beter als ik in de avond niet meer op de computer zit of tv kijk. Rustig even wat lezen en ik slaap ’s nachts weer door. 🙂

    Geliked door 1 persoon

 2. Zelfs ‘gratis’ dingen kosten geld tegenwoordig. Niet aardig. Ik kwam van mijn slapeloosheid af na tips en oefeningen van een indiaan in Detroit. Het is een stukje reizen maar dan heb je wél wat…;-) Succes!

  Geliked door 1 persoon

   1. Schrijf je dromen op.
    Beeld je in dat je in een lege zwarte ruimte staat met gekleurde ballen van diverse formaten die in verschillende snelheden rondvliegen. Wanneer twee ervan elkaar raken spatten ze uit elkaar in prachtige kleuren. Op gegeven moment zijn er nog maar twee over. Als die twee elkaar raken slaap je vaak al…Succes!

    Geliked door 1 persoon

 3. Jeetje zeg dat is echt belachelijk! Een gebruikaanwijzing kun je gewoon gratis van Internet plukken ook nog! Echt afzetterij… begrijp heel goed je frustratie. Zorg is zo extreem duur geworden…

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja maar je wist dat ook niet, de mevrouw moet je daarover inlichten. Is een mooi leermomentje juist voor jou: áltijd checken wat je eigenlijk betaald haha 😛 (doe ik ook niet altijd trouwens)

    Geliked door 1 persoon

 4. Ja echt zo belachelijk! Ik weet er helaas alles van. Het standaard praatje van de apotheek wordt ook bij mij verhaald als ‘advies’ en dat kost ook iets van 6 euro per keer! En inderdaad, zij had het gewoon moeten zeggen! Ik hoop overigens wel dat je beter slaapt! Ik heb zelf ook last van slaapproblemen, ik ben alleen allergisch voor slaappillen en ergens wil ik ze ook niet nodig hebben. En dat nadenken ’s nachts is heel herkenbaar!

  Geliked door 1 persoon

 5. Natasja ik ken dat gevoel van niet-slapen. Bij mij gaat het hem niet om het wakker worden in het holst van de nacht maar vooral om het niet kunnen inslapen. Ik mag om 10 of 11 of nog later gaan slapen de eerste paar uren lig ik daar ook maar te draaien, ik heb dan nog niet echt het gevoel dat ik vaak pieker, het is gewoon de slaap die niet wil komen. Vaak zit ik beneden reeds te knikkebollen en als ik dan in mijn bedje lig ben ik klaar wakker. Het is om gek van te worden. Vind jouw verhaal over die gebruiksaanwijzing ook te gek voor woorden, dat kennen wij hier toch niet dat er extra bij gevraagd wordt daarvoor. Hoop dat het zandmannetje voor jou mag langskomen en je heerlijke droomloze slapen bezorgt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Toevallig had ik het hier laatst nog over! Ik vind het bizar dat ze zoveel geld vragen voor een bijsluiter. Er zijn apothekers die het niet meer willen doen.

  Helpt de slaappil?

  Geliked door 1 persoon

 7. Zo iets heb ik echt nog nooit gehoord… afzetterij pur sang Natasja!
  Iemand die het toch al zo moeilijk heeft nog eens extra laten betalen en dan nog voor amper enkele bolletjes die je slechts een paar nachten vooruit helpen… daar gaan je haren overeind van staan!
  Al eens aan een bezoek aan een slaapkliniek gedacht meid? Ik weet niet of dat bij jou bestaat, hier in Gent heb je er wel zo eentje: http://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/Longziekten/Gentse%20Universitaire%20Slaapkliniek/Paginas/Slaaplaboratorium.aspx.
  Ik heb er enkele voor jou opgezocht: http://www.allesovernarcolepsie.nl/hulp-en-informatie/slaapcentra
  Het kan misschien geen kwaad daar eens je oren te luisteren te leggen, wie weet kan men je van die slaapstoornis afhelpen…
  Ondertussen veel courage gewenst meid!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ben ook een draak wat slapen betreft. Zo irritant als dat niet lukt. Hele nacht klaarwakker en overdag geradbraakt. Heeft bij mij vrijwel altijd met gepieker te maken… En als het weer dag wordt snap ik niet meer wat nou ’s nachts het probleem was… :-/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s