Weet jij wat gezond is??

Ik ben de draad helemaal kwijt. Vorige maand kocht ik de Quest een special over eten, en ik dacht hier staat in wat nu werkelijk goed voor je is en wat niet.

Maar helaas niets is minder waar. Onze wetenschappers spreken of elkaar steeds tegen, of worden er theorieën die het jaren eerder helemaal waren, nu onderuit gehaald. Jeetje wat nu dan? Soms vraag ik mij echt af, waarom er wetenschappers zijn, ze kunnen ons van alles wijsmaken. (Oeps nu lijk ik op Phoebe en schop ik Ross tegen het zere been).

Zo staat er en stukje over wel of geen alcohol. Nu wordt er beweerd dat mensen die een of vijftien gram alcohol per dag drinken wel minder hart en vaatziekten en diabetes krijgen, maar vaker borstkanker. En Bier en sterke drank gaan samen met een grotere kans op diabetes, het is volgens de gezondheidsraad beter om geen druppel alcohol te drinken, terwijl de afgelopen 10 jaar je nog twee glazen alcohol mocht drinken, dat zou juist een beroerte tegen gaan.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die koffie drinken minder kans op diabetes type 2 hebben. Maar in 2015 staat er in een persbericht van de Deense Kobenhavns Univeritet dat juist het drinken van koffie geen invloed heeft op het ontwikkelen van bijvoorbeeld diabetes.

Wat je wel of niet moet eten of drinken om gezond te blijven. lijken elkaar steeds tegen te spreken, maar het lijkt ook steeds te veranderen. Weet de wetenschap nu wel wat gezond voor ons is?

smoothie1
foto-design studiojoost.nu

Om er achter te komen welke voedingsmiddelen nou gezond voor ons zijn en welke niet, kijken voedingsepidemiologen naar wat mensen zoal nuttigen en welke ziekten ze in de loop van hun leven krijgen, zoals hart-en vaatziekten en kanker. Het is een lang proces. ‘Het duurt meestal tientallen jaren voordat een ziekte de kop op steekt” legt Pieter Daglelie uit. Hij is hoogleraar voedingsepidemiologie aan Maastricht Universty. Het kan makkelijk 10 jaar duren voordat een onderzoek iets oplevert. Bovendien moet je voor dit soort onderzoek al snel minstens 5000 tot 10.000 mensen volgen om er na 10 jaar iets over te kunnen zeggen. In principe word een relatief klein deel van de groep die je volgt ziek. En na 10 jaar kun je dan nog geen harde conclusies trekken, omdat de onderzoeken alleen een verband laten zien, maar niet oorzaak of gevolg. Mensen die veel vis eten hebben een lager cholesterolgehalte, en ook minder hart en vaatziekten krijgen dan mensen die weinig vis eten. Deze uitkomst betekent niet perse dat veel vis eten helpt om ziekten te voorkomen. Misschien is het zo dat mensen die veel vis eten om de een of andere reden niet of minder roken, en roken verhoogt de kans op deze ziekten. Dan ligt er dan niet aan dat die mensen veel vis eten maar dat ze minder roken.

Aan het einde van de vorige eeuw leek het er op dat Beta-caroteen beschermend werkt tegen longkanker, mensen die veel groenten aten (Beta caroteen wordt van vitamine A gemaakt en zit veel in groenten)bleken minder vaak longkanker te krijgen. Daarop gingen Finse en Amerikaanse onderzoekers los van elkaar experimenten uit voeren waarbij duizenden rokers dagelijks een beta-caroteensupplement namen, en een even grote groep rokers kreeg een placebo. Wat bleek? De Caroteenslikkers kregen vaker longkanker. Het probleem is dat een zo’n voedingsstof altijd samen met andere voedingsstoffen in een voedingsmiddel zit. Al die stoffen beïnvloeden elkaars werking. Er is weinig bekend over de wissel werking van al die stoffen bij elkaar. Misschien verstoor je die wel als je een zo,n losse stof als beta caroteen toevoegt. Met alle gevolgen van dien.

Verborgen E Nummers

E-nummers worden nogal eens van de verpakking weggemoffeld. Johannesbroodpitmeel of E410 deze Stabilisator zorgt ervoor dat de amandelmelk uit de supermarkt niet schift. Fabrikanten veranderen som zelfs de samenstelling van een product om een impopulair ingrediënt van de verpakking te verwijderen. Neem glutamaat (E621). Sinds de jaren zestig gaat het verhaal dat deze smaakversterker zorgt voor hoofdpijn, opgeblazen gevoel en hartkloppingen. Maar dit is niet wetenschappelijk bevestigd. Toch heeft glutamaat een slechte naam, dat het steeds vaker vervangen wordt door gistextract, dat glutamaat bevat.Maar omdat dat slechts een onderdeel van het ingredient gistextract is, hoeft glutamaat niet op de verpakking te staan.Veel fabrikanten omzeilen nu dus de E nummers omdat deze een slechte naam hebben, maar dat hoeft dus helemaal niet, de E nummers waren juist bedoeld om de voedingsinformatie makkelijker te maken.

Alle E nummers zijn getest, maar waarom denken mensen dat E nummers zo ongezond zijn? Vaak verwijzen de waarschuwingen voor bepaalde E nummers naar een wetenschappelijk onderzoek. Niet zelden  gaat het om onderzoek dat of niet goed is uitgevoerd, of dat schadelijke gevolgen vaststelt bij enorme hoeveelheden die mensen normaal binnen krijgen. Mijn moeder zegt altijd: overal waar te voor staat is niet goed. Als je teveel water drinkt in korte tijd, is dat ook giftig.

Toch zijn er vragen over de veiligheid van E nummers, zo zijn sommige hulpstoffen die eerder waren toegestaan toch later teruggetrokken omdat ze toch schadelijk bleken te zijn. Maar zo wordt er voornamelijk op dieren getest, en alleen acute symptomen komen in beeld. Het effect op langstermijn is onbekend.

IMG_2576
foto: studiojoost.nu

Ook veel combinaties die we binnenkrijgen kunnen slecht voor ons zijn, maar kunnen we niet uitzoeken. Zo is er nooit getest wat een kiwi in combinatie met chocolade precies doet. Veel stoffen in ons eten en drinken zouden als ze nu werden uitgevonden nooit meer door de test komen. Alcohol? Giftig en kankerverwekkend. Zout? Verhoogt de bloeddruk.

Verwarring alom. Gelukkig zijn er basis dingen die wetenschappelijk vaststaan. Groenten, fruit, peulvruchten en volkorenproducten zouden goed voor je zijn. Hoewel ik zelf daar ook een aantekening bij zet. Hoeveel mensen hebben een allergie voor bepaalde fruit soorten? En ook Volkorenproducten kunnen je darmflora behoorlijk op zijn kop zetten.

Onderzoek naar wat voor ons gezond is en wat niet gaat dus langzaam. En het blijft moeilijk om harde conclusies te trekken en daardoor veranderen de aanbevelingen over goede voeding soms.

Mijn conclusie na dit alles gelezen te hebben is dat niets zeker is. Dat wij nog steeds proef konijnen zijn, zoals ik dat toen ook voelde met mijn rug-ellende. En dat ik helemaal niets wijzer geworden ben, en alleen met nog meer vragen zit.

Bron:Quest Extra

30 gedachten over “Weet jij wat gezond is??

 1. Leuk artikel! Bij mij komt er toevallig ook zo iets online over gezondheid 😉 Ik begrijp je verwarring, het is ook verwarrend. Als wetenschapper zijn de vragen die jij hebt bij mij wel ietsje duidelijker. Onderzoek doen duurt lang en is moeilijk, je kunt niet zomaar al deze dingen in 1 onderzoek vinden, zeker niet dit soort moeilijke gezondheid-gerelateerde onderzoeken. Daarnaast wordt er vaak gekeken naar ziektespecifieke risicofactoren. Bij alcohol bijvoorbeeld bedoelen ze dat als je hart- en vaatziekten wilt helpen te voorkomen je een glaasje rode wijn drinkt in de avond, maar wil je borstkanker helpen te voorkomen dan drink je niets. Niet voor elke ziekte zijn deze factoren hetzelfde. Uit onderzoek komen verbanden, niet harde feitelijke conclusies (behalve dan met roken). Daarnaast is de moeilijkheid van onderzoek naar dit soort gezondheidseffecten dat er duizenden factoren zijn die weer andere factoren beïnvloeden waardoor je heel lastig conclusies kunt trekken. Gelukkig is er wel al heel veel bekend geworden de laatste jaren en in de toekomst zal die kennis alleen maar meer worden. Hopelijk wordt het dan voor ons als consument ook steeds duidelijker!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat wel een niet gezond is, dat is niet meer zo makkelijk. Tegenwoordig zitten er zoveel andere stoffen in als vroeger. Wat vroeger gezond was.. want niet bewerkt.. is tegenwoordig bijna pure gif, want bewerkt.

  Love As always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 3. Klopt hoor!! Overal waar TE voor staat is niet goed. Het gaat om balans. En ziekten zullen altijd bestaan… Er gaan nou eenmaal mensen dood aan bv kanker, hiv, virusuitbraken en andere ziekten. Ik denk heus dat de mens gezonder leeft en zich meer bewust is van de effecten van genotsmiddelen zoals roken en alcohol. De mens wordt steeds ouder…
  Kortom we doen het denk ik niet slecht. We letten op maar blijven wel genieten. En luister vooral naar jezelf. Doe wat goedvoelt voor jou en jouw gezin.

  Geliked door 2 people

  1. Je hebt helemaal gelijk hoor!! Ik denk dat mazzel en pech een nog grotere rol speelt. Ik geloof namelijk niet dat mensen die kanker hebben ongezond leven en mensen die geen kanker hebben gezond leven. Net als met hart en vaat ziekte. En idd als je zo om je heen kijkt doen we het steeds beter.

   Geliked door 1 persoon

   1. Daarom. Ik rook niet, nooit gedaan. Drink zelden alcohol. Ook als puber kon alcohol mij niet bekoren. Heb geen overgewicht. Eet verse producten (groente en fruit) Heb geen hart en vaatziekten, ben jong, beweeg voldoende… En toch kreeg ik borstkanker…. 2x…. Domme pech. Niets meer niets minder.

    Geliked door 2 people

 4. Ik heb al lang geleden het antwoord gevonden, nou ja, lang, wat is lang, als je naar het nieuws kijkt zo nu en dan, dan staat er ineens weer een 100 jarige ergens, dat was met name in Man Bijt Hond, mis het zo overigens, en als je dan vraagt hoe zij hun leven hebben geleefd, gewoon hier in Nederland, valt mij 1 ding altijd op… bij die 100+ jarigen.

  Ze wonen negen van de tien keer op het platteland in een boerendorp, hebben heel hun leven tot op de dag van vandaag gewoon op het land of in de tuin staan werken, drinken elke dag een borreltje, geen wijn, maar echt een brandewijntje of zo, borrel, Bokma? 😉 Ze roken zelfs, maar zijn nog steeds actief hoe stram en stijf ze ook zijn, kortom, een simpel leven vaak met veel van eigen land wat gegeten wordt en gewoon elke dag wakker worden en vol discipline of wat ze niet anders kennen, hun dag doorgaan, met de kippen naar bed, en met de kippen weer op…

  Daarnaast, is het allang bekend, kijk naar de aziatische landen, zij die in de binnenlanden wonen bijv. waarvan wij denken in armoede, zij gebruiken kruiden en planten in hun voedsel die we hier nu ook wel kennen, daar komt het minste alzheimer voor, In India bijv. Omdat ze elke dag kurkuma gebruiken in hun eten, kijk naar Indonesië, natuurlijk worden er mensen ziek, maar dat zie je vaak als ze rijker worden en het stedelijk leven aangaan, waar alles sneller gaat, daar is gember en ginseng erg belangrijk elke dag in voedsel te vinden net als zoet zuur…

  En ook daar roken ze gewoon en worden ouder dan 100. Ik denk ondertussen dat het stedelijk leven ons kilt, en de onnatuurlijke producten die we in de supermarkt kopen…. Dus hop terug naar de kasteelheren en veel land en allemaal op naar de boerderij 😛 hahahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Gek genoeg weet ons lichaam (al heel lang!) wat wel en niet gezond is. Maar de meesten van ons zijn vergeten hoe zij naar hun lichaam moeten luisteren. Inclusief ik zelf.

  Geliked door 2 people

 6. Goh Natasja, ik denk dat je eigen lijf het beste weet wat goed voor je is, als je er tenminste naar luistert. O, ik zie net dat Terrebel ook al iets in die aard schreef, het zel dus wel waar zijn.
  Een interessant log is het wel, maar of je er één stap dichter bij een gezond leven mee bent is zeer de vraag. Niemand, ook de zogenaamde experts niet, weten wat een goed dieet eigenlijk is, dus eet maar gewoon wat lekker is en niet te veel…

  Geliked door 1 persoon

 7. Heb er een tijd geleden ook een blog over geschreven, vooral omdat ik vind dat veel mensen te fanatiek en eenzijdig bezig zijn, als je durft vertellen dat je brood eet ben je een misdadiger…. Wat velen ook vergeten is dat veel standpunten gecommercialiseerd zijn en daar heb ik serieus moeite mee. Of mensen die hun eigen visie willen opdringen aan anderen… grrrr….
  Je gezond verstand gebruiken, dat zouden we met z’n allen moeten doen.
  Liefs x

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had een vriendin met nadruk op had, die ook altijd alles beter weet, wat je moest eten en wat juist niet, ze belde me ooit eens dat ze wist hoe ik aan mijn rugproblemen kwam, ik dronk teveel cola zei ze… Heel discussies over gevoerd… Het werd steeds erger met haar betweterigheid. Op het moment dat ze boos werd omdat wij niet met haar in cashflow wilde handelen, heb ik een flinke streep door de vriendschap gezet. Ik probeer zo gezind mogelijk te eten, maar hou ook van lekkere snacks op zijn tijd moet kunnen. Ik denk dat je langer leeft door te genieten, dan door gestrest op alles te letten!!

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik begrijp dat dit verwarrend is en volgens mij zullen wij nooit een glashelder beeld krijgen. Alles met mate en met een beetje logica en verstand is het denk ik wel voldoende om gezond te leven. Ik moest wel hardop lachen om de Phoebe – Ross opmerking, kijk lachen dat is wel gezond daar hebben we geen wetenschappers voor nodig 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is inderdaad nogal verwarrend op dit moment. Het lijkt wel of alles wordt tegengesproken en dat wat eens gezond was, nu ineens ongezond is en dat dingen die ongezond waren ineens een stuk gezonder zijn. Ik denk dat we gewoon alles met mate moeten nuttigen, een patatje op zijn tijd is echt geen doodzonde, net als een zak chips maar om alleen maar komkommer en water te nuttigen is ook niet de bedoeling.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s