Doorgeleerd

Hij zat  in groep 1 toen ik het 10 minuten gesprekje met zijn juf had.

“Hij kan het wel maar hij doet het niet als hij geen zin heeft” Dat klinkt echt als mijn oudste zoon. “Hij is heel creatief, maar nu moest hij voor pasen een kuikentje plakken met stukjes crêpepapier, en moet je kijken hoe het er uitziet” de juf liet een kuikentje zien die met geel crêpepapier gemaakt was, oke de vorm was niet helemaal je van het, maar als je mijn creatieve vaardigheden er naast legt, is dit werkelijk heel knap en vooral netjes gedaan, ik zag nergens lijmresten of zo, of een doorzichtig crêpepapiertje omdat de lijm er in opgehoopt was. “Als hij niet beter zijn best doet, dan gaat hij onder zijn niveau werken, want hij kan meer dan hij laat zien” Huh dat zinnetje heb ik zelf ook zo vaak gehoord, maar dan in de zij vorm. Voor de duidelijkheid hij was toen 4 of 5 jaar oud.

Mijn jongste zoon kreeg op de peuterschool al een LVS toets, konden ze zien op welk niveau hij zat. Op de basisschool leren ze niet meer om veters te strikken, maar worden ze al gelijk klaargestoomd voor rekenen en taal. Spelen mag maar niet te lang.

In groep 5 vond de meester van mijn oudste zoon dat hij nog erg speels was. Duhhuh, zijn vader is nog steeds speels, zijn moeder trouwens ook. Mijn zoon is nog steeds speels, hij speelt liever op zijn playstation, of een potje voetbal dan dat ie leert. Hij doet het wel, maar het liefst zo min mogelijk. Ik herken dat wel. Laatst vond ik een briefje die ik aan mijn moeder had geschreven in mijn eindexamen jaar: Mam, ik ga naar het strand, ik heb mijn boeken mee, dus ik ga daar ook leren.

Er word maar gehamerd al vanaf de basisschool dat ze moeten presteren, leren leren en nog eens leren. Waarom? Niet om het kind hoor, maar om de cijfers die er dan weer gerapporteerd kan worden aan het ministerie van onderwijs. En zo kunnen de ouders weer op internet kijken hoe de school die ze in gedachten hebben voor hun kind scoort.

Vandaag las ik in het nieuws dat er door het sociale leenstelsel in het hoger onderwijs 10.700 studenten per jaar minder gaan studeren. Natuurlijk is het van de zotte dat straks het studeren alleen maar voor de rijken is, dat moet zeker niet mogen, een ieder met talent moet gelijke kansen hebben. Aan de andere kant moet je ook eerlijk zijn, hoeveel chirurgen, rechters, ministers heb je eigenlijk nodig? Er zijn zat afgestudeerden die nooit aan een baan komen.

Als je afgestudeerd bent houdt het nog niet in dat je ook echt daadwerkelijk talentvol bent in wat je in theorie geleerd hebt, het is tenslotte maar een papiertje.

Daarom zeg ik tegen mijn zoons, doe wat je leuk vind, bouw dat verder uit en laat je niet door iets of iemand tegenhouden, de praktijk zal het immers leren.

 

38 reacties op ‘Doorgeleerd

 1. Helemaal mee eens!!!
  Echt, ze bereiken wel wat ze willen bereiken. Daar hebben ze een drive voor…. Die veel mooier en beter is dan welke opleiding ook.

  En idd laat kinderen kind zijn, zeker als ze 4-5-6 jaar oud zijn.
  Spelen is zo belangrijk voor de sociale ontwikkeling. En die ontwikkeling brengt je uiteindelijk veeeeeel verder in het leven.

  Geliked door 1 persoon

 2. In groep 2 bij Shirel.. ze kan goed rekenen, we zouden haar graag wat extra werkjes willen aanbieden. Reactie van Aba en Ima tegelijk. Doe maar niet, laat haar ipv die extra werkjes maar wat extra spelen. Hoe ver je komt in het leven zal vast niet van dat spelen afhangen. Mmmmmmisschien ook wel… creatiever omdat ze langer mocht spelen.
  Ondertussen in groep 3. Shirel heeft leren lezen en vind dat zo leuk dat ze de hele dag aan het schrijven en lezen is. 😉

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 3. Zowel tijdens de gewone lesuren als tijdens de “lichamelijke opvoeding” wordt alleen aan presteren gedacht door de leerkrachten en directie. Dit zou niet mogen zijn. Zo gaat veel talent verloren in plaats van gewonnen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Geen enkele leerling is dezelfde. Daarom dat gelijk welk programma de school gebruikt er toch jongeren zijn die door de mazen van het net vallen. Mensen groot en klein zijn nu eenmaal individueel anders maar daar hebben de scholen geen oor naar.

    Geliked door 1 persoon

   2. Dat zeg ik nou ook zo vaak. Ik merk dat vooral jongens meer moeite hebben met het huidige schoolsysteem en dat veel meer meiden daar wel bij varen. Ook ik zeg dat ze meer naar het individu moeten kijken en idd sommige kinderen zijn nu eenmaal laatbloeiers.

    Geliked door 1 persoon

 4. Komt heus goed met jullie als ouders. De toekomst zal het uitwijzen, maar dat je kinderen het leuk moeten hebben is belangrijk.
  Mijn zoon had destijds Havo-Atheneum advies, wilde perse naar de LTS. Wat doe je dan? Hij moet het toch ook leuk vinden? Dus naar de LTS en alles op D-niveau gedaan. Bij het eerste gesprek met zijn leraar dat wij hadden vroeg die man. Wat doet deze jongen hier? Ja, voor theorievakken hoefde hij niet veel moeite te doen. Dus aan de man uitgelegd voor wat voor dilemma wij stonden. En dat we hoopten dat we er goed aan gedaan hadden. De leraar moest lachen en zei: U heeft het goed gedaan want als deze jongen zijn stofjas aantrekt gaan zijn oogjes glimmen. Hij is nu bijna 43 en heeft heel veel verschillende dingen gedaan, is slim, spreekt zijn talen, heeft zijn babbel mee en komt overal en nergens. Hij heeft het naar zijn zin en dat is het allerbelangrijkste!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik word zo gelukkig van jouw antwoord!! Wat heeft jouw zoon geluk zeg… Ik zie om mij heen zoveel ouders die zelf ook mavo hebben gedaan hun kind maar pushen om atheneum te doen. Ze zijn alleen maar binnen aan het leren, hun mooiste jaren gaan aan hun neus voorbij.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wat lief!
    Wij dachten daar ook aan.. Hij zei het zelf, ik wil niet alleen maar met mijn neus in de boeken zitten, ik wil iets met mijn handen doen. Hij is later de elektrotechniek op gegaan, helaas niet afgemaakt. Maar toch ben ik blij dat we het zo gedaan hebben, hoewel we op veel onbegrip stuitten. Hij was op de basisschool altijd de beste van de klas.. Maar weinigen begrepen onze beslissing. En handig dat hij is.. Hij kan gewoon alles met zijn handen.. Maar ook met zijn hoofd.. 😉😊

    Geliked door 1 persoon

 5. Ja ik ben net zo hoor !! mijn dochter zit op 2 Atheneum en is momenteel veel liever bezig met andere dingen dan de hele dag maar in de boeken zitten. En 2 Atheneum is best pittig.. ze moet écht elke dag flink blokken en dan nog houdt ze niet bij.. dus ik heb zelf aangegeven dat het oké is als ze een stapje terug doet.. ze is 13.. leren moet ze nog zo lang. Waarom niet eerst Havo doen en als je persé vwo nog wilt doen dan kan dat daarna ook nog.. Die druk mag best wat minder.. kinderen moeten vooral ook kinderen kunnen zijn. Ze heeft zo´n droombeeld dat ze advocate wilt worden en daarom wilt ze persé Atheneum halen. Toen ik haar vroeg waarom ze advocaat wilde worden, wist ze geen antwoord.. “Je moet doen wat je echt wilt doen meisje, niet iets waar je alleen veel geld mee verdient! Daar waar je hart ligt en iets wat je met passie kan beoefenen.. dat kan ook iets zijn waar je geen 200 jaar voor hoeft te leren.. maar dat weet je nu nog niet, daar ben je nog te jong voor, dus maak je niet druk en blijf vooral doorademen!”
  Ik kon het niet meer met je eens zijn Natasja 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Zo typisch, ook al krijg ik geen hoogte van je afkortingen :), in België is het net zo, presteren, op alle leeftijden… Pffff, zelfs op voetbal als ze pas 4 zijn 😦
  Toen Jongste aangaf dat hij landbouwschool wilde volgen, dachten wij: pfffffffffffffff.
  Maar kijk, we hebben hem de kans gegeven en hij heeft een prachtige baan in de zorg mét landbouw!
  Moraal van het verhaal, jij en jij alleen kent je kind het beste!
  Liefs 😘

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik word ook wel eens lichtelijk geïrriteerd van de juffen van de peuterspeelzaal. Finn is 2 en is wellicht geen doorsnee peuter. Zijn ouders zijn ook geen doorsnee mensen en tja, dan zou het kunnen als je met je complete peuterspeelzaal verhuist en dan recht langs een kerkhof komt te zitten dat kinderen daar moeite mee hebben. Zo ook Finn. Pff zelfs ik heb er last van als ik er langs loop. Maar goed een Labradoriet doet wonderen en na enkele maanden wennen gaat het nu super goed. Tuurlijk zijn er nu weer andere dingen die niet volgens het lijntje lopen, maar ik heb het los gelaten. Laat mijn kind lekker 2 zijn, de rest komt vanzelf wel

  Geliked door 2 people

 8. Zo is het precies, wat ik mij ook zit af te vragen al langere tijd, in onze tijd al, waarom in godesnaam die school precies als je de pubertijd in gaat, we zijn dan sowieso dan nog erg jong om beslissingen te maken, soms is het beter om dat later te doen of zo? Ik weet het niet natuurlijk, maar het klopt van geen kanten gewoonweg.

  Ik ben er ook mee gestopt terwijl ik veel meer in mijn mars heb, en pas met 25 had ik eventueel een idee welke richting ik nog meer op had gewild qua school of studie, omdat je dan meer weet, gezien hebt, bla, maar ja ook voor ons, ben je vaak al te oud om nog te kunnen of zit je vast aan een partner of al kinderen zoals bij mij, laat staan.. het geld…

  En dit heb ik mijn kind ook altijd gezegd, alles is prima, zorg dat je iets doet waar JIJ happy van wordt, het enige minpuntje was, dat ze dat ook wist, maar ja dat je eerst random krijgt ook en eventueel stages moet doen in een opleiding die totaal niet jouw ding zijn, waardoor het kind weer ontmoedigt kan worden, dit klopt ook eigenlijk niet… men moet kijken naar het waarom niet dan… (eliza moest dus met bejaarden gaan werken wat voor haar een trauma was, zo bleek, omdat ze overgrootoma nog zo vers in het geheugen had zitten met alzheimer etc…)

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Yep… het heeft haar doen stoppen, wat ze niet eens dorst te vertellen… logisch ook, want ja, ze moest er even doorheen, want het moet van de opleiding, het ligt ook niet zo heel ver uit elkaar natuurlijk, in een kinderdagverblijf willen werken en doen, en bejaarden verzorgen, totaal niet! :S 😦

    Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben het helemaal met je eens. Onze oudste is nu in de fase dat ze elke dag wat anders wil worden (variërend van piraat tot dierenarts en politie-agent) en ik vind het allemaal best. Als ze maar blij is met wat ze doet, daar gaat het toch om… van de week het aanmeldingsformulier ingeleverd bij de basisschool, die ene van de 2 waar kleuters geen weektaak hebben. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. IK denk dat het wel belangrijk is om te leren en jezelf verder te ontwikkelen. Maar zoals je zegt: doe wel iets dat je leuk vindt, anders werkt het alsnog niet. Nu kan ik je vertellen dat school voor kinderen in NL echt een feest is hoor. Hier in Colombia wordt er pas geleerd. Een kind van 3 moet al solliciteren om op een school te komen. Altijd leren, al vanaf 7 uur in de ochtend. Maar hier zijn kinderen veel gemotiveerder dan in Nederland. In Nederland is leren iets vanzelfsprekend, dat je naar school mag. Hier niet, hier willen kinderen echt leren. Colombianen zijn daarom vaak bijzonder harde werkers en goede leerders. Heel bijzonder dit verschil.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ieder ontwikkelt zich op zijn tempo, als ze maar gelukkig zijn.
  anderen weten het niet altijd beter
  dat sociaal leenstelsel kennen we hier niet in België, moet je dat terugbetalen ?
  We hebben hier wel studiebeurzen

  Geliked door 1 persoon

 12. Helemaal mee eens! Toen mijn dochter in groep 2 zat werd mij verteld dat ze geen tijdsbesef had. Are you kidding me?! Wat boeit een kleuter nu of het maandag of donderdag is?! Oh en ze moest echt weten waar de 10 of 15 in het rijtje van 1-20 staat.

  Ik geef jou groot gelijk, laat ze lekker spelen!

  Geliked door 1 persoon

 13. Als kinderen iets doen wat ze graag doen komt het wel goed, of ze nu al dan niet doorstuderen. Maar soms moet je toch wel eventjes achter hun biezen zitten, niet met ze te straffen maar hen er zin in te doen krijgen iets te studeren. Zelf had ik bvb een hekel aan algebra, tot mijn zwager er zich mee bemoeide en door middel van verhalen over cowboys en indianen die de symbolen vertegenwoordigden, over te breien. En dat werkte!
  En of je nu kapitaalkrachtig bent of niet, en kind mag en moét kunnen doorstuderen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s