Wat maakt wie we zijn!

En dan opeens triggert een spoiler op de tv je.

Nee, ik had even geen zin om te bloggen. Nee ik had geen writersblog (;-)) Maar soms zit mijn hoofd zo vol en je lichaam is zo leeg, zelfs jullie blogs lezen kostte mij teveel energie.

Toen ik Natasja’s Lifestyle begon was het mijn bedoeling, om dingen uit te zoeken, en mijn ervaringen daarover te delen. Maar zelf vind ik dat ik gewoon te vaak alledaagse dingen ging schrijven, het moet gewoon anders, vind ik.  En soms is dan even afstand nemen het beste wat je kunt doen.

Vanmorgen reageerde ik op een tal van blogs maar nog niet met de bedoeling om zelf een blog neer te zetten. Maar mijn jongste zoon, vrij van school vandaag en de hele volgende week, zette de tv aan, waarop ik de spoiler hoorde: Wat maakt wie we zijn!

Eerlijk gezegd denk ik dat wij mensen doorgedraaid zijn. We denken teveel, we reageren te veel en te fel, en we bemoeien ons overal mee. Wij zijn dankzij social media, elk half uur journaal op welke zender dan ook, helemaal bij met wat er in de wereld gebeurd, of tenminste wat de media wil, wat wij weten over wat er in de wereld gebeurd. Tegenwoordig zijn er allemaal deskundigen, van flut zangeresjes tot modelletjes, van soap acteurs tot presentatoren, ze weten en kunnen alles. En de meute trekt zich er aan op.

Wat maakt wie we zijn: In de eerste plaats de genen van je vader, moeder, opa, oma, en eventuele ooms en tantes. Daarna is het natuurlijk van belang in wat voor soort omgeving groei je op. Heb jij rustige ouders, zul jij zelf ook wel rustig zijn, houden je ouders van lezen zul jij waarschijnlijk ook wel van lezen houden, hoewel dat natuurlijk niet altijd op gaat, wij Joost en ik houden bijvoorbeeld heel erg veel van lezen, onze jongste zoon houdt ook van lezen, terwijl mijn oudste zoon er eigenlijk helemaal niet zo van houdt, die moet je echt stimuleren om te lezen, en daarnaast heeft ie zoveel fantasie, dat ie vaak zelf woorden toevoegt in de zinnen, waardoor het een heel andere betekenis heeft. Want als hij bijvoorbeeld leest:De jongen vindt komkommer lekker, ipv de jongen vindt de komkommer niet lekker, nu je snapt al dan leest ie het verkeerde, en dat is zeker lastig met leren. Maar ook daar valt de appel niet ver van de boom, want zijn oma, mijn moeder heeft ook niet echt het geduld om te lezen, en leest ook over dingen heen.

Wat maakt wie we zijn: Het is duidelijk je hebt genen meegekregen en daarnaast speelt je omgeving ook een grote rol. Ben je chaotisch en is je omgeving dat ook, dan wordt het alleen maar erger. Maar ben je chaotisch en binnen je omgeving is iemand die juist heel precies is, werkt dat voor jou als chaoot prettiger, en rustiger. Daar kun je je als chaoot aan optrekken, hoewel de chaoot in jou altijd wel weer boven komt drijven, in gehaaste situaties, maar minder vaak omdat er structuur is.

Wat maakt wie we zijn: Etiketjes, tegenwoordig worden er veel etiketjes geplakt, niet alleen op potjes met onduidelijke ingrediënten maar ook op vooral kinderen. Waarvan ADHD denk ik wel de bekendste is. Van de week las ik een artikel over een vrouw van 22 die ritalin slikte omdat ze zich anders niet kon concentreren, en dus haar werk niet goed kon uitvoeren. Ze was voor de ritalin altijd alles kwijt, sleutels telefoons, etc. Vaak druk in haar hoofd, alles tegelijk willen, en dan niet weten waar te beginnen. He dacht ik, dat ben ik, al jaren. Gek eigenlijk, vroeger was ik heel rustig, observeerde mensen, en ergens ben ik druk geworden, is het na mijn 13e? Het zou zomaar kunnen. Waarschijnlijk zou ik de top kunnen bereiken als ik ritalin zou slikken, ik zou mijn aandacht lang vast kunnen houden, ik zou niet meer uren zoeken naar alles, ik zou, ik zou, ik zou worden dat wat nu van je verwacht wordt, een feilloze machine die maar doorgaat.

Het maakt me bang.

 

21 gedachten over “Wat maakt wie we zijn!

 1. Ja bijzonder is de maatschappij wel….. We moeten voldoen aan iets…. En anders val je er buiten….
  Eng misschien… Maar als ik goed om mij heen kijk zie ik ook een verandering… Er wordt weer meer gekeken naar wat iemand echt kan…
  Zoals Nina die Idols wint. Een meisje met een schuchtere uitstraling. Schouders ietsjes opgetrokken….een beugel… Een jonge meid, die zichzelf blijft… En niet als een dive rondhupst op een podium… Omdat dat van een Idol verwacht wordt. En ze kan zingen… Wauw geweldig…
  Er zijn signalen dat we langzaam gaan naar elkaar accepteren zoals ze zijn…
  Alleen het zijn subtiele moment opnamen….
  Maar je hebt zo gelijk

  Geliked door 1 persoon

 2. Gisteren heb ik nog een “tot nadenken stemmende” quote gehoord op het diner waar Mrs. B en ikzelf waren, eentje van Charlie Chaplin, zo werd gezegd: “We are all amateurs, since life is too short to become professionals”.
  En dat van de inspiratie: ook hier momenteel op een laag zomers pitje (hoewel de zomer nu wel eens mag beginnen) 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. We zijn een shake van genen, opvoeding en mensen op ons pad. Maar je hebt ook de keuzevrijheid om de dingen die je leert en die je voorgehouden worden, over te nemen of niet. Ik ben geworden wie ik ben omdat ik niet wilde worden wie mijn ouders zijn. Er is nog veel werk aan, maar ik ben al blij met wat het is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Gelezen en je weet het.. jij wist het al, hahaha En ik ben het met je eens… 😉

  korrel zout dus:

  Ik kom even off topic vertellen dat ik je niet vergeten ben, maar ik moet nu echt al mijn aandacht en concentratie vestigen op mijn ‘verplichte’ traject van de gemeente. Mocht je niet weten waar ik het over heb, dat kun je lezen op mijn blog. Het mag, hoeft niet, maar dan weet je wel waarom ik er even niet ben zoals je gewend bent van mij.

  Het slurpt al mijn energie op en aankomende maandag start ik in het Ouderencentrum en ga ik 8 uur per week erbij werken dus werk ik vanaf volgende week 10 uur en dan nog mijn verplichte huiswerk en gesprekken op het stadhuis wekelijks en een huishouden.
  Ik weet even niet hoe het bloggen gaat verlopen, ik hoop binnenkort mijn nieuwe ritme te hebben gevonden en gewoon weer er te kunnen zijn.

  X
  PS, dank je wel dat jij wel trouw blijft komen en reageren, dat doet echt heel veel goed!

  Geliked door 1 persoon

 5. Volgens mij heeft Einstein dit ooit gezegd: I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots.
  True story.

  Glad you’re back!

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi geschreven zeg! Kan me er ook zeker in vinden. We moeten dit en dat maar en iedereen vind iets van iedereen. Op Social Media doe ik daar al nooit aan mee, en sowieso heb ik niet overal een mening over. Hoeft ook niet naar mijn idee 🙂

  Like

 7. Ha je bent er weer lieve Natasja en met wat een doordacht log! Je hebt de tijd dat je afwezig was op het internet wel met heel veel nadenken doorgebracht en weet het hierboven schitterend te formuleren! Het is iets waar velen van je volgers er zich in zullen herkennen zo niet de meesten of allemaal!
  Weet dat je nooit alleen staat voor welk obstakel ook, je vrienden zijn er voor jou om alles te overwinnen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Het is, naar mijn aanvoelen, de eerste keer dat ik hier kom lezen. Via Mrs Brubeck “wie ben ik” kwam ik op je blog. Ik las zonet de hierboven te vinden post en dacht daar even over na. En blijf denken. Het werd zelfs zo druk ik mijn hoofd dat ik niet in staat ben de grondgedachte neer te schrijven. Maar toch dit : je bent wie je zelf maakt. We hebben allemaal de macht om te sturen, los van waar we vandaan komen en waar we zitten. Maar de comfortzone houdt de meesten tegen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s