Schoolperikelen

Het was het gesprek van de dag, afgelopen week.

Op mijn oude middelbare school, was er afgelopen week een massale vechtpartij uitgebroken. Natuurlijk werd dit alles gefilmd, want dat is de tendens van deze tijd.

Er ontstond gelijk op Facebook een discussie, dat dit vroeger echt niet gebeurde. Ik was het daar niet helemaal mee eens. Ook ik heb eens ruzie gehad met een meisje die mij pesten, en die mij over de tafel gooide, en die ik zelf een paar stevige trappen heb verkocht. Mijn vriendin stond aan het meisje te trekken, en de leraar zat op zijn bureau en sloeg het allemaal gade. Het meisje had een paar weken daarvoor een ander meisje bij haar haren door de wc gesleurd.

Ook heb ik op een andere school meegemaakt dat een vriendin van mij gepest en geslagen werd, en dat er een hele groep achter haar aan kwam, ze vonden haar lelijk, omdat ze pukkels had. Ook werd ze in de bus lastig gevallen. Ik geef toe ik was een zwakkeling, ik trok haar wel mee uit de groep, maar gaf die kinderen niet een paar trappen. Ik werd niet gepest toen, de reden: Ik zag er leuk uit, ik zweer het je, dat is wat ze letterlijk zeiden, en deze toenmalige puber dacht phoe, heb ik even mazzel. Toch zat het me allemaal niet lekker, en ben toen van die school gegaan, en naar de andere school waar ik dus ruzie kreeg met dat meisje die me over de tafel gooide.

Maar misschien was het niet zo massaal, als je op dit filmpje ziet:

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/136916/almere-de-meergronden-stuurt-vier-meisjes-van-school

Ik vroeg aan mijn zoon of dit soort dingen ook op zijn school voorkomen, en hij zei, ja hoor op het schoolplein, en dan staat er een hele grote groep om heen, zodat het voor een leraar moeilijk is om de vechtersbazen te bereiken.

Vorige week had ik een 10 minuten gesprek op school van mijn jongste. Voor mij was een vader van een kindje uit de klas van de jongste, die hoorde we schreeuwen tegen de juf. Ik dacht nog, als het uit de hand loopt, dan gaan we naar binnen. Maar eigenlijk zouden de leerkrachten een alarmknop moeten hebben, of een honkbalknuppel, zodat alarm kunnen slaan, of door een grote menigte kunnen komen, of is dat misschien extreem gedacht? Eigenlijk vraag je je altijd af, wat hebben die kinderen voor ouders? Nou ja, waarschijnlijk van hetzelfde soort als die die lieve juf voor ons in gesprek had, want mijn moeder zei het vroeger al: Zoals de ouders zongen piepen de jongen.

Advertentie

16 gedachten over “Schoolperikelen

 1. Die vader is wel het prototype van de kinderen. Vroeger kwam vechten ook voor. Ook in groepen of dat er niemand ingreep. Maar ouders die zich niet kunnen beheersen zijn nog erger. Shirel zit niet voor niets op zelfverdediging. Eentje waar aanvallen niet geleerd wordt maar aangevallen zwaar gestraft wordt door een goede verdediging 😉

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn oudste kan zich ook heel goed verdedigen, ik heb ze geleerd nooit zelf te beginnen… Maar verdedigen moeten ze zeker. En ja er zijn gewoon steeds meer ouders die zich niet kunnen beheersen, en dan is het eigenlijk een verloren zaak… Of ze moeten de ouders ook naar een heropvoedingskamp sturen.

   Like

 2. Dat is iets wat ik me ook vaak afvraag: is het nu ‘erger’ geworden op scholen dan vroeger? Of lijkt dat alleen maar zo omdat het door social media meer bekend wordt?

  Op mijn school werd nooit gevochten bij mijn weten, en ook niet gedeald. Maar op de school van mijn jongste dochter wordt dat laatste dus wel gedaan!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wel, ik kan met de hand op het hart verklaren dat dat in de school waar onze kinderen naartoe gingen NIET gebeurde, op straat en aan de bushalte weet ik het natuurlijk niet…
  Fijn weekend 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. kinderen spiegelen hun ouders.. dus als je als ouder thuis schreeuwt als je boos bent, doen je kinderen dat ook. Heb je losse handjes, hebben je kinderen dat ook. Je leert ze niet meer dan dat het oké is om te schreeuwen en slaan als je boos bent..
  In mijn ogen gaat het bij de basis al fout, de opvoeding.
  Je ziet het steeds meer gebeuren, vechtpartijen en dergelijke..
  Ouders hebben toch steeds minder tijd voor hun kinderen ? Laten ze te pas en onpas op hun telefoon en ipad om ze maar bezig te houden. Wanneer wordt er nog wel eens een spelletje gedaan samen ?
  .

  Geliked door 1 persoon

 5. Goh best heftig eigenlijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit dit soort dingen heb meegemaakt. Sowieso ikzelf niet. Ik kan me nog wel een ruzietje herinneren op de basischool tussen twee medeklasgenoten, maar dat ging er niet zo heftig aan te hoor. Het is ook moeilijk in bedwang te houden denk ik, en de wereld thuis en op school is toch anders.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb niet gezegd dat het niet gebeurd, maar wat jouw zoon zegt, mijn herinnering is meer buiten op het plein, en leraren deden niets, of tijdens uitgaan, dat is ook waarom nardinc gesloten is, daar zaten andere N. en ik middenin was jij daar ook bij?

  Ik heb het alleen wel zo ervaren, dat in dit geval ik dan, ik altijd werd aangevallen door anderen, dus vocht ik terug uit zelfverdediging. En leraren meenemen hierin, ik las dat dit ook toen al gebeurd is, maar daar was ik niet bij dus…. Ik werd niet voor niets afgewezen op het nou? Ben ik weer de naam kwijt, whahahaha Nou ja, de school in het Gooi… In Naarden… Oh ja, de Godelinde, ik ben letterlijk afgewezen omdat ik dus van de Meergronden af kwam…

  En trouwens, toen jij nog niet bij ons op school zat, was er al een ex leerling, brugklas zat ik toen net of net in de derde? Ergens… een gewapende ex leerling in de trappengangen, wij mochten de klassen niet verlaten tot ze hem hadden…. En dan ex leerlingen die zo boos waren dat de meergrond voor een kwart in de as is gelegd, toen kregen we verlenging herfstvakantie en ouders die ons niet wilden geloven, hahahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja…. toen had ik dus gelogeerd verplicht, ik ging dus met de oudste van het andere gezin op weg naar school, vanaf de parkwerf, we zagen al rook, maar ik ging eerst een andere vriendin ophalen ook nog op de Wittewerf woonde zij. Wij zagen al rook opstijgen vanuit het centrum en we zaten al op de fiets, stel je toch voor dat de school nu in de fik staat. We hadden de eerste twee uur Nederlands… dus hop naar Plein… maar toen werden we tegen gehouden want we mochten onze fietsen niet in de hokken zetten, want dat was al afgezet. Dus wij weer naar huis… wat doe jij nu hier? Uhhhh de school staat in de fik! Ik loog kreeg ik zelfs te horen en werd weer weg gestuurd, nou dan niet! Tot haar eigen dochter thuis kwam met hetzelfde verhaal en toen was het goed, grrrrrrrrr nou ja, die persoon is al heel lang uit mijn leven, dat was niet mijn moeder namelijk 😉

    Geliked door 1 persoon

 7. In mijn schooltijd werd er ook wel eens geknokt, maar de agressie is wel toegenomen en het vermaak om het vast te leggen is ook hot. Hans
  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  Geliked door 1 persoon

 8. Gelijk heb je, het pesten is van alle tijden en toen wij jong waren kwamen de leerkrachten er praktisch nooit tussen, we moeten het zelf maar oplossen. Gelukkig is het nu wel anders, althans, men hoopt dat in te dijken met allerhande campagnes maar je ziet het, dit blijft jammer genoeg duren. Tot overmaat van ramp worden nu ook de leerkrachten gepest, respect voor hen is soms ver te zoeken. Jij hebt daarover helemaal geen ‘rechtse’ gedachten lieve Natasja!

  Geliked door 1 persoon

 9. Pingback: Lazy Sunday #55

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s