Een couveusebaby

Ze zeggen weleens dat liefde, geborgenheid, en verzorging heel belangrijk is voor een pasgeboren baby, het zou bijdragen aan een goede hechting tussen ouder en kind. Als een baby huilt, moet je het niet meer laten huilen, maar oppakken en troosten, dan voelt de baby zich geborgen.

Ik vraag me af of dat echt zo is. Ik heb de eerste twee maanden van mijn leven, zoals hier beschreven, doorgebracht in de couveuse, en behalve dat ik in mijn kinderjaren last van die enorme hoest had, heb ik aan liefde en geborgenheid geen gebrek gehad. Ook heb ik geen last van hechtingsproblemen of verlatingsangst. Nu ik dit zo schrijf besef ik wel, dat ik mij niet zo makkelijk hecht aan nieuwe mensen, ik ben een kat uit de boom kijker, maar ik ben wel enorm gehecht aan mijn kinderen, mijn vriend en mijn familie.

Ik denk eerder dat de hechting in de eerste dagen, weken, maanden, en jaren belangrijk is voor de ouder. Mijn moeder heeft mij weleens heel eerlijk verteld, dat zij het heel moeilijk had nadat ik vanuit de couveuse weer thuiskwam. Jullie moeten niet vergeten dat ze tot een dag na mijn geboorte totaal geen contact meer met mij had, ze kon mij alleen nog maar bekijken vanuit een raam, waar ik in een glazen wiegje aan allerlei slangetjes lag.

Ze was moeder geworden van een tweede kindje, maar thuis was het ledikantje leeg. Toen ik twee maanden later naar huis mocht leek ik een totaal ander kindje dan de baby die ze achter het glas hadden mogen aanschouwen. Ik leek door het glas heen veel dikker, maar toen ik thuis kwam was ik net zo klein als een pasgeboren baby.

In de jaren ’80 is er eens een programma geweest van Ria Bremer vertelde mijn moeder, over ouders die dus in de jaren ’70 een kindje in de couveuse hadden. Er was een telefoonlijn beschikbaar, waar ouders met deze ervaring over konden praten, helaas was de telefoonlijn overbezet en is ze er nooit doorgekomen.

Gelukkig is er in de loop van de jaren veel veranderd ook in positieve zin, en mogen ouders nu hun kindje in de couveuse gewoon verzorgen, wat goed is voor de hechting tussen ouders en kind.

Ik denk dus dat een pasgeboren baby niet zoveel merkt van een hechting tussen de ouders en de baby zelf, maar dat het voor de ouders een wereld van verschil maakt.

Wat de band tussen mij en mijn moeder betreft, die is altijd al heel erg hecht geweest, en ik denk niet dat deze hechter zou zijn als ik gelijk naar huis had mogen gaan, maar het zou voor mijn moeder misschien wel een makkelijk begin zijn geweest, een mooie roze wolk wellicht, en niet die zwarte wolk die mijn ouders wekenlang in onzekerheid hield.

Advertentie

16 gedachten over “Een couveusebaby

 1. Ik heb toen ik 2 was een jaar uit huis gewoond vanwege ziekte. Mijn moeder mocht me elke twee weken een uurtje zien, Ik kan me voorstellen dat het voor haar dramatisch is geweest. Ik weet er niets meer van en heb er volgens mij niets van overgehouden.

  Love As Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat denk ik ook, maar ik weet wel dat het met anderhalf jaar wel zo is, de hechting een feit is, al eerder, maar later dan die eerste maand. Ik zie Eliza nog kruipend naar de deur gaan daarvoor gaan zitten omdat papa zo thuis zou komen. Om 15.00 uur in de middag namelijk, en zij maar wachten en wachten, alleen had hij besloten om niet meer thuis te komen… you know… en dat doet zeer hoor, als je je kind dag na dag op hetzelfde tijdstip voor die deur zit zitten wachten….

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is.
  Dat is men ons mensen ook zo iedereen is verschillend en uniek.
  Als je dingen anders doet of beleeft is dat gelukkig geenstandaard.
  Een te sterke band geeft weer verlatingsangst bij het kind als het ouder wordt. Hans

  Geliked door 1 persoon

 4. Oh wat herkenbaar, maar dat weet je natuurlijk al!
  Middelste in de couveuse, ik heb tranen met tuiten gehuild, maar we zijn heel hecht hoor!
  En nu het verdriet van Oudste omdat haar zoontje zo lang op neonatologie moest blijven…
  Mooie blogje lieve Natas!
  Liefs 😘

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik merk dat mijn moeder (69 bijna 70) hier heel erg mee bezig is, kennelijk heeft ze het nooit goed verwerkt of zo. Ze heeft ook wel wat voor haar kiezen gehad in haar leven, mijn geboorte dan, ongeluk van mijn broer en van mijn vader, het heeft haar veranderd en onzeker gemaakt. Ze zei vorige week, misschien kun je daar eens over schrijven, dit blog dus. Ze vond het mooi en moest er om huilen. Ik hoop dat ze alles alsnog een plekje kan geven en dat ze het kan afsluiten voor haar zelf.

   Geliked door 1 persoon

 5. Goede morgen Natasja. Ik geef je daar volkomen gelijk in, de band met het kind wordt vooral door de ouders opgebouwd en soms is dat heel moeilijk als je je kind niet in de armen kan nemen. Gelukkig voor je moeder én voor jou is het tussen jullie helemaal goed gekomen en is de liefde die jullie voor elkaar koesteren heel sterk geworden…

  Geliked door 1 persoon

 6. Ja hoor voor de ouders is het veel erger en zeker in die tijd dat ze je maar alleen van achter glas mochten zien
  Ik heb 2 keer keizersnede gehad en had het al even moeilijk omdat ik mijn kinderen voor het eerst zag met kleding aan

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat heb je dit mooi geschreven. Het lijkt mij als moeder verschrikkelijk maar gelukkig heeft het geen impact gehad op jullie band. Gelukkig kunnen ouders nu wel bij hun kindje als het in een couveuse ligt.

  Twee maanden vind ik lang. Zijn jouw ouders hierna niet heel voorzichtig met jou geweest?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee volgens mijn moeder niet, ze wilden namelijk geen kasplantje van mij maken. En dat gevoel heb ik ook nooit gehad. Als ik weer eens bronchitis had dan verzorgde mijn moeder mij met veel liefde, maar het was nooit zo van oh doe dit maar niet want. Wel vond mijn vader het erg toen ik ging roken, hij zei, je hebt al van die zwakke longen, maar meer ook niet.

   Like

 8. Goede morgen Natasja. Je hebt schitterende ouders die je wel met heel veel liefde omringden maar je niet als een kasplantje wilden laten leven. Zo ben je weerbaar gemaakt voor de realiteit van het soms harde leven later..
  Voor morgen een fijn weekend gewenst met daarin een heerlijke lazy sunday!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s