Hormonen

13 jaar was ik, Ik geloof in de lente van 1985 gebeurde het, dat waar mijn lichaam al een tijdje mee aan het stoeien was. Ik riep mijn moeder, en ze zei: “Ja nu moet je uitkijken voor de jongens”. Ik denk dat ik haar aan gekeken heb ‘Van mens waar heb je het over’. Ze gaf mij maandverband. Vreselijk die watten bende tussen je benen. De eerste keer viel het allemaal nog wel mee, een klein beetje, dit was te doen. Ik geloof ook maar drie dagen en toen was het weer weg.

Helaas bleef het niet zo’n feest, snel na mijn eerste menstruatie, Ik weet niet na hoeveel menstruaties, maar al gauw, was ik drie weken aan een stuk door ongesteld. Ik moest mij om het half uur wel verschonen, want het spoot er zowat uit. Toen ik na 5 weken nog steeds ongesteld was, zijn we naar de dokter gegaan. Die had het over dat het allemaal nog moest reguleren, en dat het heel normaal was dat het zo onregelmatig en lang was. Ondertussen, was ik moe, gevloerd, ik kon niet meer. Na een week niet ongesteld begon de ellende weer. Gewapend met tampons en vier maandverbandjes om ging ik naar school, en nog doorlekken. Het was een hel. Na een paar maanden vond de dokter toch ook wel dat we er wat tegen moesten doen. En ik kreeg de pil voorgeschreven, Marvelon, ik zal het nooit vergeten. Mijn gezicht zette op, ik kreeg pukkeltjes, voelde me raar, maar de menstruatie was nu nog erger dan daarvoor, nu had ik niet eens een stop periode, het ging maar door. Terug naar de dokter, die stuurde mij door naar de gynaecoloog, daar werd ik onderzocht, en kreeg ik een andere pil de triginon of zo, maar met het zelfde belabberde effect. Ik was al niet dik, maar door zo vaak en veel te menstrueren, verloor ik steeds meer in gewicht, en maar door eten. Daarna de Primolut N, daar kreeg ik een opgeblazen hoofd van en haar in mijn gezicht. Uiteindelijk kreeg ik de microgynon 30, en die hielp. Hoera niet meer 3 tot 6 weken menstrueren, maar 10 dagen, oke ook best veel, maar voor mij een verademing.

Ik veranderde na mijn menstruatie, van een lief rustig, bescheiden meisje, werd ik kattiger, driftiger, en wist totaal geen raad met wat er gebeurde met mij. Voor dat ik ongesteld moet worden, heb ik een energie van heb ik jou daar, dan slaap ik slecht, moet alles netjes en schoon zijn, en kan ik opeens enorm uitvallen, heb enorme buikpijn en rugpijn. Maar soms is het er ook weleens na die tijd. Ik ben dan echt ontoerekeningsvatbaar.

images

Na de geboorte van mijn oudste ging het redelijk goed met mijn menstruatie en ik merkte ook omdat ik de pil niet meer gebruikte dat ik me veel minder bedrukt voelde, ik had altijd een gevoel dat er een zware deken over mij heen lag. Maar na de geboorte van mijn jongste begon de ellende weer. Ik probeerde een mirena spiraaltje, een succes bij vrouwen die mij het aanraadde, niet of nauwelijks ongesteld, het leek een walhalla, en dat was ook zo. Na 7 maanden van elke dag bloedspotting, hing dat ding er uit en heb ik m maar door de wc getrokken. Daarna maar weer aan de pil, de Yasmin geloof ik, alleen tijdens de stopweek, kreeg ik last van migraine en ook van neerslachtigheid. Uiteindelijk op aanraden van een vriendin van mij heb ik in 2013 een novasure behandeling gehad, waarbij ze in geloof 90 seconden het baarmoederslijmvlies wegbranden. Menigeen is daarna niet meer ongesteld, natuurlijk hoor ik niet bij menigeen. Al is de menstruatie wel heel weinig, maar toch wel zeurt het een week door.

Nu denk ik dat ik in de overgang zit, ik kan soms opeens blozen, warm krijgen, me raar voelen, opgejaagd depressief, vermoeid, Vrijdag appte mijn oudste zoon naar zijn vader: Mamma is ongesteld dus. Met van die lachende Smilies. Nadat ik waarschijnlijk had lopen zeuren dat ze slordig waren en dat ik altijd alles maar moest schoonmaken..

Ik hoop dat deze periode snel voorbij gaat.

 

28 reacties op β€˜Hormonen’

 1. Ik denk dat wij dringend samen eens aan de borrel moeten, ongelooflijk, dit had ik (behalve je jeugdjaren) kunnen schrijven!
  Ik kan hier wel uitweiden over mijn “laatstejarengeknoei”, maar dat wil geen mens weten πŸ™‚

  Geliked door 1 persoon

   1. En nu ben ik vaak ziek grieperig als ik ongesteld ben, elke maand weer en als het voorbij is ben ik moe, en dan heb ik een week dat ik me goed voel en begint het gezeur weer.

    Like

 2. Goede morgen lieve Natasja en een even goede week gewenst.
  Wow, blij dat je toch weer de inspiratie vond voor een nieuw, weer mooi geschreven log, ook al gaat het over toch wel heel nare dingen. Wat heb jij afgezien met die menstruatie, dat was niet normaal meer. En de dokters hebben je precies geen stap vooruit geholpen, althans niet in het begin toen je het zo hard nodig had.
  Het waren mannen zeker? Want een vrouw weet hoe hard het elke maand weer kan zijn, zeker voor een puber!

  Geliked door 1 persoon

 3. Oef jeetje wat een historie, ik hoop dat je snel kunt genieten zonder deze crap in het leven. Het leven van een vrouw is mooi maar ik vind het soms heel oneerlijk verdeeld. Wij vrouwen zijn denk ik wel sterker en kunnen meer aan dan de man πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat is nogal wat, nooit geweten van jouw tienertijd, ook al had ik hetzelfde in het begin, kreeg ik ook al jong de pil om dit goed te laten lopen, en dat ging ook direct goed, ik kreeg dan ook direct de trigynon volgens mij, waren ronde dingen weet ik nog. Later de yasmin en die slik ik nog, maar dat is van de gynacoloog uit ergens.

  Ik wil je toch nog een keer aanraden om eens naar de gynacoloog te gaan en die bloedtest te laten doen, weten is accepteren of verder zoeken… bij mij bleek.. vitamine d tekort en B12 tekort, ik vloeide bijna niet meer zelfs met de pil niet, en dat vond ik raar, andersom dus, geen overgang was er uit gekomen. Ja hoe dan? Nou B12…

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Goede morgen Natasja. Hopelijk voel jij je prima vandaag en zijn de problemen even op de achtergrond geraakt, of beter nog; helemaal verdwenen!
  OT: om op je vraag te antwoorden: het gebied is nog een werf, veel zal er niet meer bijgebouwen worden maar er komt wel nog een groene zone en een speciaal aangelegd plein dat het verleden van het site zal illustreren.

  Geliked door 1 persoon

 6. Pffff wat een narigheid. Ja, zo kan het dus ook. Heb ik ook bij mijn schoonzussen gezien.
  Ik was 17 toen ik het voor het eerst kreeg. Was zo blij, dacht echt, het komt er nooit van;-)
  Geen last gehad, gewoon een paar uur wat pijn en als dat weg was, moest ik er een dag of 4 doorheen.
  Laten steriliseren op mijn 29e, maar dat maakt dus niks uit natuurlijk.
  Begon aan de overgang op mijn 44e en dik voor mijn 50e was ik er al vanaf. Ik had eerder gehoopt, maar een keer kwam na een jaar toch weer een lichte menstruatie. Als ik dit soort verhalen hoor, heb ik niks te klagen gehad… Sterkte meis! XXX

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, ik heb denk ik echt gemazzeld daarmee.. Mijn dochter is niet zo gelukkig, migrainepatient dus dan weet je her wel.. Elke maand 2,5 dag van de wereld. En veel pijn. Mijn kleindochters zijn nu ook allebei ongesteld. De oudste al 4 jaar, ze is nu 15. De jongste net na haar 14e verjaardag. Ik zal eens vragen hoe zij het ervaart. De oudste heeft wel last maar niet zo erg. Jaja, ik snap die mannen wel dat ze zeggen dat ze blij zijn een jongetje te zijn.. Voor sommige vrouwen is het echt niet leuk.. Sterkte en liefs!

    Geliked door 1 persoon

 7. Goede morgen lieve Natasja. Hopelijk had je een fijn paasweekend en kon je zonder al te veel pijn en met volle moed de nieuwe week beginnen. Hopelijk ook zullen we weldra weer een nieuw log van je hand mogen zien want dat zou betekenen dat je toch wat beter bant…

  Geliked door 1 persoon

 8. Goede, zo te zien zonnige morgen gewenst lieve Natasja.
  Bedankt voor je al even lieve reactie meid, vooral die steek in je hart ivm met onze zoon deed me een traantje wegpinken. Hoop is er nog altijd hoewel die met de dag wat slinkt. Het is nu drie jaar geleden dat er taal noch teken kwam en er wordt op geen enkel bericht gereageerd, ook niet op onze verjaardagswensen.
  Jij zet hier voorlopig nog geen nieuw log maar ik hoop dat er weldra verandering in zal komen, ik mis je!

  Geliked door 1 persoon

 9. Goede middag lieve Natasja en een even goed weekend gewenst.
  Ik las in je reactie dat je toch al een begin van een nieuwe log bezig bent en daar ben ik blij om went dat betekent toch dat je stilaan het licht aan het einde van de tunnel ziet…

  Geliked door 1 persoon

 10. De overgang is ook niet alles.. ik geloof dat ik zelf liever terug zou willen naar de lichamelijke ongemakken van toen ik nog vruchtbaar was dan dat deze ellende lang duurt. Nooit gedacht dat ik ooit zoiets zou zeggen. πŸ€—

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s