In de Kreukels

IMG_0932.jpg

Een paar maanden geleden keek ik naar het programma van Sophie Hildebrand: Sophie in de mentale kreukels. Het was een eye opener.

Zo eerlijk en open praatte ze er over, en ze vertelde ook dat ze het al een keer eerder had meegemaakt, en nu onderzocht ze waar het vandaan kwam, en hoe andere mensen er mee omgingen.

Het was september, bloed heet, een flinke nazomer, en die zon bleef maar schijnen, en ik zonneaanbidster kon de zon gewoon niet meer aan. Ik voelde mij licht in mijn hoofd en mijn hoofd deed pijn, mijn tong tintelde, mijn ademhaling was kort en snel, en ik had elk moment het gevoel dat ik kon flauwvallen.

Het was eigenlijk al een tijdje aan de gang, ik denk al sinds mei vorig jaar, toen ik met allerlei vage klachten naar de dokter ging, verschillende onderzoeken heb gehad en alles gelukkig goed bleek te zijn. Maar de klachten bleven.

Soms kon ik het opeens heel erg koud hebben, en heel soms moest ik gewoon blozen, zomaar ineens in de auto waar niemand bij zat.

Ik wilde zo graag schrijven, lezen, hardlopen en leuke dingen doen, maar alles voelde gewoon heel erg zwaar. Niet dat ik in bed bleef hangen hoor, met twee kinderen van 10 en 14 jaar ga je gewoon door, je moet wel, en het is ergens ook goed, je hebt een vast ritme. Ik deed wat ik moest doen, en alles ging op de automatische piloot, en niemand kwam wat tekort. Het huis was opgeruimd, het eten stond op tijd op tafel, het wassen en strijken ging ook gewoon door, maar toch nam ik iets meer tijd voor mezelf.

Potverdorie dacht ik, zit ik na 14 jaar, herstel, 25 jaar werken, eens thuis en dan kan ik er niet eens van genieten.

Een ex- collega had mij er al eens voor gewaarschuwd, maar ik dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen, tenslotte heb ik zelf de beslissing genomen om weg te gaan, omdat het werk niet meer bij mij passte. Maar ze kreeg toch gelijk, soms reed ik langs mijn oude bedrijf, met tranen in mijn ogen, niet omdat ik spijt heb dat ik ben weggegaan, maar dat ik het jammer vind dat het zo gelopen is. Ik heb er ook mega veel plezier gehad.

Ik besloot alles op een lager pitje te zetten, en ook niet meer te bloggen of te reageren, zelfs dat werd mij al teveel. En zo spendeerde ik mijn tijd met serie’s kijken, speelfilms kijken en af en toe had ik zelfs de concentratie om een boek te lezen. Heel af en toe las ik eens een blog, maar merkte ook al snel dat dat soms teveel was.

Waarom lijkt het dat sommige mensen eerder in de kreukels liggen dan anderen? Sommigen lijken zo ongenaakbaar, of is dat ook maar een farce.

Mijn kreukels komen omdat ik alles wil zijn, onvervangbaar zeg maar, een gezellige moeder die voor haar kinderen zorgt, een perfecte huisvrouw die haar huis schoon en netjes wil, die dochter die er voor haar ouders is, de vrouw die er voor haar man wil zijn, en die vriendin die luistert naar haar vriendinnen. En in het hele rijtje staat nergens iets voor mezelf. Want ik wil mij zelf soms even lekker terug trekken, even helemaal niets, en soms zijn er van die kleine momentjes, en gelukkig kan ik daar nu al weer wat meer van genieten.

Maar misschien heeft het ook met de overgang te maken, dat mijn hormonen een steekspel aan het voeren zijn, met wisselende humeuren, zweet aanvallen, koude rillingen en andere klachten.
In de kreukels? Misschien is het gewoon de overgang….

 

Bron: In de Kreukels

38 reacties op ‘In de Kreukels

 1. Lieve vriendin, aan jezelf denken is zo belangrijk…je hebt maar 1 jij en aan jezelf denken is geen schande.
  Lief zijn voor jezelf is pure noodzaak, maar ik begrijp het…ergens komt een mens op een punt in zijn/haar leven waarop het je teveel wordt, ik heb het hier gezien, het kan wat teweegbrengen…
  Dus, als JIJ een luisterend oor nodig hebt, je bent het waard, een lieve vrouw, die echt aan zichzelf moet denken…let me know!!
  Liefs xxx

  Geliked door 2 people

 2. Ik herken me in een flink stuk van je blog. Ook ik kwam op dat punt nog niet zo heel lang geleden. Het is alles op een hoop.. en echt, praten helpt. Zo te lezen heb je een goed luisterend oor in de vrouw hierboven. Laat het toe, want je kunt het! Wees zuinig op jezelf. X

  Geliked door 1 persoon

 3. Eigenlijk geef jij jezelf zelf al antwoord in je blog…
  Ongenaakbare mensen bekommeren zich minder. Minder om anderen, minder om perfectie. Alles gaat makkelijker, want ze zíjn makkelijker. Tekst met spelfout? Och…stuur toch maar op… Een ander last van mijn scheefgeparkeerde auto? Zijn probleem… Werk niet af aan het eind van de dag? Wordt wel opgepakt door ’n ander…
  Zo krijg je geen burn-out. Minder snel in elk geval…
  Die perfectie die jij zegt na te streven…..als je alles nou eens hálf zo goed zou doen als je vindt dat eigenlijk zou moeten….dan doe je het nóg 3x beter dan die makkelijke lapzwans. En jij bent minder moe….
  Al kost het aanvankelijk wel wat kruim om jezelf te overtuigen dat je nog steeds een heel oké mens bent als je je iets minder inzet 😉
  Lieve groet,

  Geliked door 2 people

 4. Het zou kunnen het begin zijn van de overgang wie zal het zeggen
  Het is goed om er voor anderen te zijn. Je huis picco bello te hebben en dergelijke maar wat je zeker niet mag vergeten lieve Natasja is ook voldoende tijd voor jezelf over te houden
  Ik ga ook joggen en vind daar heel,veel voldoening in

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik twijfel hoor, of jij al in de overgang bent, maar goed, je moet het zelf willen om dat simpele onderzoekje bij de gynacoloog te doen. 😉

  En in de kreukels, ja dat ligt iedereen ergens, wat je gedaan hebt, om even jezelf terug te trekken is dan ook goed, dat is wat ik ook al jaren doe 😉 Je moet altijd eerst voor jezelf zorgen voor je voor anderen er kunt zijn, al is het om leuke dingen te doen. Kortom, herkenbaar maar ik kan gelukkig nu aan de bel trekken bij mijzelf. En jij nog net niet.

  Ik zit hier nu met een stuitje die niet echt mee wil omdat ik in mijn stopweek zit, hahaha gosh… echt heel laag, zitten wil niet goed, staan niet… en voor zwemmen, moet ik even afzeggen nu 😉 te erg.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. ONGESTELD, whahahaha deze richt zich dus op mijn stuitje 😉 als ik maar schuin naar voren ga zitten dan is er verlichting 😛 fietsen lukt ook nog wel maar als je dan weer afstapt you know. 😉

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja doe ik, maar ook weer niet te rustig, zit nu moed te verzamelen om te douchen, en even boodschapje te doen… twijfel, toch een stukje fietsen en lopen, verlicht wel, maar het daarna…

    Geliked door 1 persoon

 6. Goede morgen lieve Natasja.
  Ik denk te begrijpen wat je voelde en nog altijd voelt hoewel je je nu blijkbaar een het herpakken bent. Zelf heb ik ook in zo’n situatie gezeten wat aanleiding gaf tot een flinke depressie waardoor ik meer en meer ging drinken om het allemaal aan te kunnen. Gelukkig deed jij at niet want het maakt de dingen gewoonweg nog veel erger. Maar ik ben er overheen geraakt dus jij zal dat beslist ook kunnen, daar ben ik zeker van. Want een doordouwer zoals jij krijgen ze niet snel klein! Je moet alleen proberen niet zo perfect te willen zijn en geen tijd voor jezelf te nemen. Hou in de eerste plaats van jezelf, dan pas kan je ook iets voor anderen betekenen… Hou moed en ik hoop dat je weldra een lichtje op het einde van de tunnel zal zien schijnen!

  Geliked door 1 persoon

 7. Goede middag lieve Natasja en voor morgen een heerlijk weekend gewenst. Zo eentje waarin jij je in topvorm zal voelen omdat je hormonen voor één keertje niet zullen opspelen. Dat wens ik je toe uit heel mijn hart!

  Geliked door 1 persoon

 8. Tijd kan soms zo hinderlijk zijn, maar je hebt het nodig en ik denk dat je er nog krachtiger uit komt Natasja.

  Je lijkt mij een vrouw die goed luistert naar de stem in haar, laat haar nooit zwijgen hoor. Jij komt er wel. For sure!

  Geliked door 1 persoon

 9. Goede morgen lieve Natasja. Leuke dag met je visite gehad en lekker genoten van de zonnige tuin ook?
  Met zo’n prachtig weer kan ik het geloven dat jij niet aan een nieuw log toekomt, het belangrijkste in het leven is even je zorgen aan de kant zetten en genieten… Houden zo!

  Geliked door 1 persoon

 10. Goede morgen lieve Natasja en een even goed, zonnig weekend gewenst, zo eentje waarin jij de hele tijd in je tuin kan liggen genieten, dat zal je goed doen!
  OT: nee het is geen Oecumenische kerk, maar een katholieke. Inderdaad, die is kaal en modern ingericht en zelf vind ik dat wel iets hebben…

  Geliked door 1 persoon

 11. ooit zei iemand me – leer eens even afkicken met lief te zijn- voor andere…
  het kwam aan als een boemerang, ik kreeg het warm koud en vele andere dingen van, en toch is het een beetje zo.
  alles wat je doet is meer dan goed genoeg ! net zoals De gans schreef!
  lapzwanskes doen!
  en het is idd heel herkenbaar, je lichaam heeft ook een hersteltijd nodig om te kunnen volgen aan een vliegensvlugge geest die nu meer lapzwanskes gaat doen…

  met veel dan aan De gans voor deze link! y love it !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s