Werkloos en nu?

Wat wil je later worden? Hoe vaak is het jou niet gevraagd, en je hebt vast geantwoord, Brandweerman, Politieagent, verpleegster, zangeres, fotomodel.

Ruim anderhalf jaar geleden besloot ik om weg te gaan bij mijn oude werkgever waar ik bijna 14 jaar gewerkt heb.

Als je weggaat met wederzijds goedvinden, dan heb je recht op een uitkering van het UWV, gelukkig was dat bij mij ook het geval.

Met je digi D, kun je je alvast inschrijven bij het UWV als je overeengekomen bent met je werkgever dat je gelijk met werken stopt, maar dat je contract nog enkele maanden doorloopt. Let wel, dat je dan ook gelijk moet solliciteren, ook al krijg je je loon van je werkgever nog gestort.

Omdat alles digitaal gaat, heb je weinig persoonlijk contact. Mijn ervaring is dat een maand nadat mijn eerste werkloosheidsdag in ging, ik een 3 daagse bijeenkomst moest volgen via het UWV. Daar legde ze uit wat het UWV voor je kan betekenen, hoe je je sollicitatie door moet geven, hoe je social media gebruikt en je netwerk om werk te vinden, en ze bekijken je CV en vertellen je wat er gewijzigd kan worden zodat het voor de werkgever een beter aanzicht geeft.

Elke maand stuur je digitaal je uren toe, als je gewerkt hebt, zo niet dan geef je aan dat je niet gewerkt hebt, en dan krijg je na max 15 werkdagen je uitkering gestort. Je moet minimaal 4 sollicitaties per maand hebben gedaan, en deze doorgeven aan het UWV, dit is ook digitaal, netwerkgesprekken, inschrijven uitzendbureau’s tellen ook mee met de minimale sollicitaties.

Na die driedaagse bijeenkomst, hoor je verder bitter weinig van het UWV, op een gesprekje na, die ik een maand na de driedaagse bijeenkomst kreeg.

Door de wildgroei van uitzendbureau’s heb je soms geen idee meer waar je je allemaal hebt ingeschreven. Daarom vind ik de vacaturesite Indeed wel een verademing, omdat daar vacatures opstaan die geplaatst zijn door verschillende bedrijven en uitzendbureau’s.

In mijn netwerk van LinkedIn heb ik ook nog niet zoveel respons gehad, er wordt veel gedeeld, interessant bevonden, maar echt weinig netwerken en vacatures wat er uit komt. Toch is het wel aan te bevelen om een profiel op LinkedIn aan te maken, want bij sommige sollicitaties kun je heel makkelijk je LinkedIn profiel uploaden en gebruiken.

Wat ik erg mis, is het persoonlijke contact, ik ben nog steeds van mening, dat recruiters, pas echt een beeld van iemand kunnen vormen als diegene voor je zit, en lijkt het mij een opgave om door alle wir war van CV’s te kijken wie nou geschikt is voor de job. Ik heb eens ergens gelezen dat recruiters 9 seconden de tijd nemen om je CV door te lezen, dus zorg dat die gelikt is.

Ik begon met wat wil je later worden. We vragen het allemaal wel aan een kind. De meeste droomberoepen, blijven bij dromen. Als je thuis zit werkloos, ben je dan niets?
Wat wil je later worden? Ik dacht dat ik al iets was.

Advertentie

19 gedachten over “Werkloos en nu?

 1. Ja.. die wir war en ik ben het zo met je eens, ook al was het vroeger ook al zo, dat je in feite op je sollicitatie brief werd uitgenodigd, het punt daarbij is, dat je met de hand schreef… dus zag men je handschrift al en wie weet is dat toch een voordeel… ineens schiet mij een idee te binnen, om op de bonnefooi eens met de hand een brief te schrijven en gewoon ouderwets op te sturen, whahaha Hebben wij dat niet geleerd? Zorg dat je opvalt?

  Overigens, als ik al iets opstuur nog met de hand, gebruik ik vaak gekleurde enveloppen 😉

  Dat linkedin snap ik overigens heel weinig van, en mijn kind ook niet, hahaha misschien kan zij een middagje een keer met jou gaan zitten? 😉

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Als je geen werk heb moet je je aan allerlei regels houden, hoe gek die soms ook klinken.
  Natuurlijk ben je iemand. Je werk bepaald niet of je iemand bent. Jammer dat veel mensen het zo niet zien.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het leven bestaat uit keuzes maken, die je op dat moment het beste vind.
  Het is nu een goede tijd om werk te vinden, zegt men.
  Wens je succes. Hans

  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Geliked door 1 persoon

 4. Sociaal contact is idd erg belangrijk om iemand te beoordelen. Ik hoop dat je snel iets naar je zin vindt, want ook sociaal contact met collega’s is erg belangrijk…
  liefs xx

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat is UWV. …. komt dat overeen met de RVA bij ons rijksdienst voor arbeidsvoorziening
  Als je ons zelf ontslag neemt krijg je geen uitkering
  Hopelijk vind je vlug iets dat je aanstaat

  Geliked door 1 persoon

 6. Goede morgen lieve Natasja en een heel fijne week gewenst.
  Tja, als je stopt met werken heb je eigenlijk nog even veel werk aan al die sollicitaties waarop in veel gevallen toch geen positief antwoord komt jammer genoeg. Een goed CV kan dan wel belangrijk zijn maar wordt meestal niet eens bekeken want veel jobaanbiedingen zijn nep, hoe je het ook draait of keert.
  Gelukkig kon je wel je uitkering behouden want met twee opgroeiende zonen moet het beslist geen sinecure zijn…

  Geliked door 1 persoon

 7. Na een exact 40 jarig dienstverband bij een baas vond deze het nodig om de werkzaamheden uit te gaan besteden. 63 jaar en daar ga je dan. Ik had het geluk dat ik via een detachering onmiddellijk ergens anders aan de slag kon met mijn ervaring. Inmiddels alweer 1 jaar verder en nog 2 tot aan mijn pensioen. ik red het wel…

  Geliked door 1 persoon

 8. Goede morgen lieve Natasja.
  En, lukt het je een beetje om al die sollicitaties effectief te verrichten? Eigenlijk heb je er veel werk aan maar als je zo graag weer aan de slag wil gaan, kan dat niet meer bij je vorige werkgever? Die was zo te zien heel tevreden over jou, of kan je de stress daar niet meer aan?
  OT: bedankt voor je aangrijpende reactie!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s