Ben jij een Manager? En kun je ook Managen?

Op eens waren ze daar de Managers. Geen chef meer, geen vertegenwoordiger, of leider, nee Managers.
Als je in de verkoop zat, of je was vertegenwoordiger, dan kreeg je al de titel manager. Of je daarbij ook nog iemand begeleidde was niet echt van toepassing.

Mijn Guilty plessure, is tegenwoordig Bar Rescue, op Spike. Voor mensen die het niet kennen, zal ik het even uitleggen: Een bar in Amerika staat op het randje van Faillissement en dan komt Jon Taffer, en die zorgt dan dat de bar weer een overlevingskans heeft.

Waarom ik Bar Rescue erbij haal? Omdat ik Jon, een uitstekende manager vindt. Hij bekijkt wat er fout gaat, geeft dat, in niet misverstaande woorden, aan bij de eigenaar en het personeel, en geeft ze daarna tools aan om de bar op te krikken. Hij motiveert, hij begeleid en je ziet zijn passie. Hij is oprecht blij als het goed gaat, en is oprecht boos als ze er niets van bakken, hij laat iedereen de pijn punten zien en hij brengt mensen mee die verstand van zaken hebben, zoals een bartender, kok, mixoloog, om de noodlijdende bar te helpen, zij leren het personeel om het anders en beter aan te pakken.

Natuurlijk zijn de problemen daarna niet gelijk opgelost, maar je merkt wel dat de bars, die de ingeslagen weg van Jon volgen, met ook hun eigen zienswijze, het wel weer volhouden.

Zo wil ik ook een manager zien. Een persoon, die je motiveert, die je laat inzien, waar je de steken laat vallen, maar die je ook laat zien hoe je het kan verbeteren. En dat doe je niet met een paar steekwoorden en zoek het zelf maar uit, maar wel met de juiste begeleiding van de juiste collega’s, die deze manager met zorg uitzoekt om iemand te begeleiden. Want niet iedere collega heeft het in zich om een andere collega te helpen en te motiveren.

Een manager behoort de juiste mensen op de juiste plek te zetten, het moet niet zo zijn dat iedereen alles moet kunnen, want ieder mens is anders, en ieder mens heeft zijn/haar kwaliteiten. En laat ze die kwaliteiten dan kunnen benutten, het gebeurd nog te vaak dat een werknemer op iets loopt te ploeteren, terwijl een andere collega het leuk werk vind, en het in veel minder tijd doet. Natuurlijk ben ik voor dat je ook minder leuk werk moet doen, of werk waar je minder goed in bent, maar daar moet niet de nadruk op liggen. Zoek de kwaliteit in je werknemer en laat ze groeien en bloeien. En de ene werknemer heeft iets meer de tijd nodig dan de ander, maar dat moet juist voor een manager een uitdaging zijn.

We hebben tegenwoordig veel Managers, maar we hebben weinig managende krachten.

 

Advertentie

15 gedachten over “Ben jij een Manager? En kun je ook Managen?

 1. Wat heb je dit mooi verweven in elkaar! Ja, sinds heel erg kort dankzij mijn collega, heb ik ook Bar Rescue gevonden, het is eigenlijk hetzelfde concept als Ramsey natuurlijk die begon met de restaurants, maar dit is net weer even wat nieuwer en echt, nooit geweten dat fruitvliegjes ook in flessen met alcohol kunnen gaan zitten, echt niet! ieuw!

  En de rest, ook helemaal waar, opbouwende kritiek en vaak als het zo hard aan komt, doe je er sneller iets mee, wat ik dan ook niet snap in de serie, nu ze terug kijken of gekeken hebben, dat sommigen naar het oude terug gegaan zijn, nou ja… dan gaan ze maar over de kop…

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Precies, de tijd is een maand, pas dan kun je zeggen wel of niet, maar velen die na 2 weken al af zijn gehaakt, te gek eigenlijk… rest mij ook vaak de vraag, waarom heb je dan ingeschakeld als je toch niet gaat luisteren…

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet er toch wel iets van hebben denk ik zo, want ik krijg vaak stagiaires die aangemeld worden door oud stagiaires. Ik vind het altijd mooi om te kijken of je in een zo’n redelijk korte tijd (meeste stages duren tussen de zes en acht weken) toch nog zoveel kunt laten leren en inzien.

  Love AS Always
  Di Mario

  Geliked door 1 persoon

 3. Een mooi betoog voor de manager, helaas gedragen niet alle managers zich als een zoals door jou bedoelde manager. Hans
  Ot. Je verzoekje ligt op de Bank voor de volgende show.
  Denk dat ik de band weet, begint met een R.
  De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl

  Geliked door 1 persoon

 4. Goede morgen lieve Natasja en een heel fijne week gewenst.
  Je hebt hier puik de vinger op de wonde weten te leggen, je analyse van wat managen moet zijn is top.Je hebt er overschot van gelijk in als je stelt dat er tegenwoordig veel managers zijn maar weinig managende krachten. What’s in the name hé, het is niet omdat je die titel voert dat je er ook bedreven in bent. Ook de zogenaamde échte managers zijn in hetzelfde bedje ziek, ze worden veel te veel betaald maar weten het bedrijf niet op te krikken. En als het ze niet lukt, dan verkassen ze gewoon naar een andere werkplek….

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel mooi geschreven Natasja. Het woord manager klinkt veel blitser dan chef, ik denk dat er maar weinig echte managers zijn, die echt als mens (en niet alleen als werknemer) ook kunnen managen die er zijn voor het team en de organisatie.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s