#bloed is bij iedereen #rood

De tweede week van januari. Kerst is weer voorbij, het nieuwe jaar is weer begonnen, en het verschil in de mensheid lijkt groter dan ooit.

Ik heb al jaren een kunstkerstboom, sterker nog ik heb sinds ik op mijzelf woon nog nooit een echte kerstboom gehad. Ik vind een kunstkerstboom echt voldoen. Het is veel mileuvriendelijker, je schaft zo’n ding voor jaren aan. Mijn eerst kunstboom heb ik overgenomen van mijn ouders. Zij hadden m zelf 2 jaar voordat ik m kreeg en ik heb m zo’n 9 jaar gehouden, tot ik naar mijn huidige huis ging verhuizen en een grotere kerstboom kocht. Deze heb ik nog steeds, hij is groot, mooi van structuur en valt niet uit. Ik haal m na sinterklaas uit de doos, tuig m op en berg m weer op als ik het zat ben, en niet omdat de naalden er uitvallen. Nu zit mijn woonkamer ook op de eerste verdieping dus het lijkt mij een ramp om deze dan aan het eind weer naar beneden te brengen met al die loslatende naalden. Maar er zijn natuurlijk nog heel veel mensen die een echte boom prefereren. Met als gevolg dat sommige mensen de boom gewoon lekker in een plantsoen gooien, of tussen de net omgezaagde boomstammen. Ja hier in Almere kunnen ze er wat van hoor. Wat ooit de groenste stad van Nederland was, is nu gedegradeerd na een kale winderig tochtgat. De bomen waren gevaarlijk hoog en zwiepten alle kanten op. Ze vertellen er echter niet bij dat ze de bomen een paar jaar geleden zo gesnoeid hebben dat ze topzwaar werden. En dus nu bij de minste windvlaag beginnen te zwiepen.

Ze zijn sowieso gek geworden hier in Almere, want 3 jaar geleden, ik was net geopereerd aan mijn hernia, waren ze bij ons achter bezig om alle bomen te verwijderen, om daar bouwgrond of akkers of weet ik veel wat van te maken. 3 jaar en een paar maanden later, is daar verder nog steeds niets mee gedaan. Is dat de tragiek van Almere? Ergens aan beginnen en het niet afmaken? Neem nou dat kasteel die jaren geleden met veel bombarie werd aangekondigd, deze staat nu nog steeds onafgebouwd, tegen een snelweg aan te kijken. Maar waar eerst bomen stonden, staan er nu nog maar een paar zielige takjes.
En bomen zijn zo belangrijk voor onze planeet, voor ons mensen. Maar ja, arrogantie en geld dat is waar het omdraait in deze wereld.

We hebben natuurlijk in november en december de zwarte pietendiscussie gehad, de metoo discussie, en nu gaan we nog een stapje verder. Nu is er bij H&M grote paniek uitgebroken omdat een jongetje een trui met een aapje draagt, het is racistisch vinden velen. Ook in Tilburg is een discussie losgebarsten over een standbeeld van een witte man die neerkijkt op een knielende zwarte man. Ook de dochter van Trump kan niet veel goed doen. Terwijl ze Oprah prijst vanwege haar speech, wordt Ivanka neergesabeld.

Een gelijkgestemde samenleving lijkt verder dan ooit. Juist door te wijzen op de verschillen.

14 gedachten over “#bloed is bij iedereen #rood

 1. Soms ontwijk ik het nieuws door al het gezeur en gezeik. Dat heeft een mens echt nodig van tijd tot tijd.
  In november ben ik verhuisd van Leiden (groen op foto’s, industrie en afval in het echt) naar een dorpje in Duitsland. Het bos is vlakbij, het kasteel met al het groen ook, overal bomen. En je kan merken dat het goed voor een mens kan zijn om weg uit de grijze stad te zijn. Echt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Men is blijkbaar vergeten dat we allemaal gewoon mensen zijn.. elkaar neersabelen, pijn doen en de grond in trappen is nog het enige dat telt, zo lijkt het wel.
  Als iedereen elkaar nu gewoon in zijn eigen waarde laat dan hoeven we ook niet zo te lullen over elkaar!

  Geliked door 2 people

 3. Zo makkelijk om naar een ander te kijken om te kijken wat ze verkeerd doen, want dan kun je je eigen fouten verbloemen. Jammer van die bomen he. We maken het de natuur wel heel moeilijk om te overleven.

  Love As Always
  Di Mario

  Like

 4. Inderdaad een kunstkerstboom heeft veel voordelen, alleen al geen naalden over de grond.
  De bomen worden regelmatig gedumpt, hier kunnen de kinderen ze inleveren net als het oude vuurwerk.
  Als ze in hebben geleverd krijgen ze een vergoeding dat stimuleert wel.
  Het kasteel van Almere, een prachtig verlaten gebouw, wie weet denkt Almere wel van als je iest afmaakt heb je niks meer te doen.
  Het lijkt erop dat de verschillen steeds groter worden. Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad het zijn gewoon allemaal karikaturen geworden. Spitting Image… ik kijk zelf ook niet meer die programma’s maar lees Ff snel de telegraaf app en zie wat op Facebook voorbij komen en dan lees ok die discussies en dan denk ik laat maar.

   Geliked door 1 persoon

 5. Goede morgen lieve Natasja.
  Je hebt in dit logje over de gehele lijn gelijk. Zoals ik al op jouw FB schreef zou men beter een boom met wortels nemen zodat die later een tweede leven gegeven wordt door die ergens te planten. Toen wij nog dennenbomen voor kerst kochten deden we het altijd zo, en kijk eens aan, ze zijn flink de hoogte ingeschoten. Jammer dat er niet meer plaats is in onze tuin dus zijn we er van afgestapt om elk jaar weer een nieuwe te kopen. Met gewoon wat lichtjes overal en wat versieringen creëer je ook een feeststemming hé.
  Verschrikkelijk hoe bij jullie met Moeder Natuur wordt omgesprongen, bomen rooien zonder er iets voor in de plaats te planten is een echte zonde!
  Ook een zonde: je afgedankte boom zomaar in het wild te dumpen!

  Geliked door 1 persoon

 6. Het beleid in Almere is wel een beetje vreemd. Inderdaad dat kasteel, een aanfluiting is het. Maar ja..
  Hier is Zeist worden de kerstbomen in 2 keer (2 weken dus) tegelijk afgehaald met het GFT afval. Keurig geregeld.
  Maar ja, ook hier zie je hier en daar zwervende kerstbomen liggen hoor!
  Ik heb sinds dit jaar ook een nepper. 1.10 m hoog inclusief pot. Echt een perfect maatje voor mijn huisje!

  Geliked door 1 persoon

 7. Goede morgen Natasja en voor straks een heel fijn weekend gewenst!
  Goed idee om eens naar Gent af te zakken, er is veel te beleven in mijn mooie moederstad. Geef dan inderdaad eerste een seintje, dan maken we jou wel wegwijs…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s