Vakantieperikelen #3

De zon scheen al vroeg aan de voorkant van het huis, gelukkig zaten wij aan de achterkant, en hadden wij dankzij de bomen die daar stonden heel veel schaduw. We hoorden de krekels krassen, we zagen de bijen en wespen gevaarlijk langs ons heen vliegen, maar dat mocht de pret niet drukken. Mijn oudste zoon Floris ging naar het zwembad, hij had nu helemaal door, hoe zijn moeder zo bruin werd in de vakantie en had zich insgesmeerd met notenolie factor 6.
Wij zaten bij ons huisje op ons terras, ik moest lachen toen ik mijn oudste zoon, zo stoer, vol in de zon, met een stripboek in de aanslag op een zonnenbed zag liggen. Doe nou maar voorzichtig, zei ik tegen hem, en smeer nog maar wat extra factor bij. Hij keek me aan en zei: je wil zeker niet dat ik bruiner word dan jij. Nee natuurlijk niet, antwoordde ik (naar waarheid) Maar mijn huid is wel wat gewend in tegenstelling tot jouw huid.


Ik kom uit de jaren zeventig, in de tijd dat het milieu nog schoon was 😉 En mijn moeder olijfolie kocht bij de drogist en zich daarmee insmeerde om bruin te worden. Ik zelf werd volgens mij ook nooit ingesmeerd, en was als klein meisje al heel erg bruin, tegen het zwarte aan, wat overigens heel gek is omdat ik in de winter echt heel bleek kon zijn. Ik kan me ook niet herinneren dat ik ooit echt verbrandde. In tegenstelling tot een schoolvriendin, waar ik een keer mee naar het strandje in Almere ging. Zij had een lelie blanke huid, en toen zei tegen mij zei: Natas, ben ik aan het verbranden? keek ik naar haar bleke rug en zei dat ik nog niets zag. Met andere woorden doorbakken dus. Die arme meid heeft het geweten. Toen ik haar ‘savonds thuis op zocht liep ze te creperen van de pijn. En de dagen daarna was ze weer even bleek als daarvoor.

Ik heb wat met bruin worden, als de zon begint te schijnen dan moet ik ongesmeerd overigens, in de tuin liggen om de eerste zonnestralen op mijn huid te voelen. Ik word er zelfs onrustig van als de zon schijnt en ik nog moet schoonmaken, dan loop ik als een stier tegen een rode doek door het huis te briezen. Hoewel ik de laatste jaren iets meer de boel  de boel kan laten.

ik ken het geheim van mijn moeder

Maar goed, mijn oudste zoon, ligt daar dus verder de hele middag aan het zwembad, te lezen, te zwemmen, en te genieten van de zon.


En dan de avond en de nacht dat ie naar bed moet. Tja toen voelde hij toch wel wat verbrandde schoudertjes en rugje.

Ja kon ik het niet laten om te zeggen: mama speelt vals, mama wordt veel bruiner, maar lief kind daar is jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan.

18 gedachten over “Vakantieperikelen #3

 1. Die vriendin was ik dat soms? hahahahaha Ik weet nog dat ik ooit in bikini dus lag, met ook strips bij mij, met wie weet ik niet meer, maar ik was in slaap gevallen op mijn buik.. mijn hele rug en benen verbrand, maar op zich ging dat nog, tot ik onder de douche werd gezet door mijn moeder en daar mijn gebit begon te klapperen, ik kon niet stoppen. Mijn moeder geroepen, en ze heeft mij meteen onder de douche vandaan gepakt, afgedroogd op bed gelegd en komkommer gesneden, jee wat deed dat pijn, ik had dus de klapperkoorts gekregen, ja dat bestaat dus…

  En dat was dus op het surfstrandje van haven, maar nog voor ik jou kende geloof ik, ik was 14 toen. Daarom zon ik dus niet meer, ben ik eerder en meer het schaduwmeisje, als mijn hoofd maar in de schaduw zit, maar eigenlijk liefst helemaal als ik buiten zit. het heeft nog dagen lang zeer gedaan en bleef rood, maar daarna was ik dus ook niet echt bruiner geworden of zo… word ik ook niet echt. Ook al heb ik in de zon gezeten of gefietst.

  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat was ik dus ook… rug benen, helemaal in de komkommer, maar dat hielp niet, het was te erg, ja even, maar ik voelde het zo in de komkommer trekken, dat wel, maar dat werd nog heter, hahaha Ik kon amper lopen de volgende dag, de knieholten helemaal rauw!

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb een Turks artikel over insmeren gelezen en zij adviseren om kinderen niet in te smeren… Ik had het laatst als topic op mijn blog en jij reageerde er toen ook op, remember?

  Ik verbrand ook nooit en ik word net als jij ‘zwart’ 😉

  Leuke foto van je zoon!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik kom er nog een keer op terug op mijn blog want mijn gevoel (en die van jou ook ;-))over zonnebrandcreme is volgens mij niet helemaal mis.

    Geliked door 1 persoon

 3. Oh ja ik word ook heel bruin, maar moet tegenwoordig toch voorzichtig zijn en met een hogere factor smeren dan voorheen. Veel oppervlakkige huidkankerplekjes gehad die weggehaald moesten worden. Nu heb ik er weer een, op mij neus notabene en in mijn decolleté weer een. Shit wat vervelend. En dat is dus van het vroeger niet smeren hè, echt niet van nu, de oorsprong is van 50 jaar of langer geleden… toen er nog niet gesmeerd werd dus… Kijk dus maar uit hoor!
  Maar je ziet er wel prachtig uit hoor zo bruin, ja het staat gewoon heel leuk en zo is het! 🙂
  Geniet nog maar lekker, maar laat die jongen zich maar goed insmeren hoor!
  X

  Geliked door 1 persoon

   1. Nou nu dus weer wel even, terwijl ik wel met factor 50 smeer nu hoor, maar het zit er gewoon. Mijn dochter wordt ook altijd poepiebruin. Had 1,5 jaar geleden een raar bultje in haar gezicht. Rot geschrokken, was een diepreikend basaalcarcinoom met veel sprieten. In haar wang… maar gelukkig is alles weggehaald en is ze gehecht door een chirurg die gespecialiseerd is in ‘gezichtsreconstructies’. Je ziet het bijna niet meer. En onder controle blijven elk half jaar. Maar het gaat goed. Dus niet te licht over denken hoor. Je hebt mazzelaars erbij, mijn ‘bijna-ex’ is ook altijd zo bruin als een neger en heeft nooit wat…smeerde ook nooit met een factor.. En ik heb een vriendin die is in Indonesië geboren, heeft haar hele jeugd buiten in de zon gespeeld. Ze is nu 67 maar valt ook in de prijzen hoor… rottige plekken overal. Nogmaals, niet te licht over denken… Fijne vakantie nog hè! XXX

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s